Skandal trese poljski bankarski sistem, tonu dionice banaka

Dodajte komentar

Poljska centralna banka u ponedjeljak rano ujutro objavila je kako je spremna da ubrizga novac u dvije posrnule banke koje su u centru korupcijskog skandala. Sumnje u podmićivanje već su rezultirale ostavkom funkcionera finansijskog regulatora što je dovelo u neugodnu poziciju vladajuću konzervativnu Stranku prava i pravde (PiS), ali i srušilo cijene dionica poljskih banaka.

Sistem stabilan, ali…

Odbor za finansijsku stabilnost koji je dio centralne banke u saopštenju je naveo kako je bankarski sistem stabilan, ali i dalje nadzire situaciju u bankama Getin Noble i Idea i spreman je za neophodne korake radi podrške stabilnosti. Saopštenje Odbora slijedilo je nakon oštre rasprodaje dionica poljskih banaka zbog ostavke Mareka Chrzanowskog, predsjednika Komisije za finansijski nadzor (KNF). Skandal je izbio prije nekoliko dana kada je poljski milijarder Leszek Czarnecki – većinski vlasnik dvije pomenute banaka – izjavio kako je Chrzanowski od njega tražio mito od 40 miliona zlota, što je preračunato 9,3 milijuna eura. Naime, banke Getin Noble i Idea u problemima su već dvije godine zbog velikog udjela nenaplativih kredita, a Czarnecki tvrdi kako je finansijski nadzornik na tajnom sastanku krajem marta tražio novac u zamjenu za “labaviji” nadzor njegovih banaka.

Czarnecki je sastanak tajno snimio i transkripte razgovora sa Chrzanowskim dao poljskim novinarima. Zahtjev za mito Chrzanowski je poslao na maštovit način. Navodno je milijarderu dao posjetnicu jednog advokata kojeg je Czarnecki morao postaviti u upravne odbore banaka kako bi pomogao u sprovođenju restrukturiranja. Na posjetnici je čelnik KNF-a napisao “1%” što je Czarnecki protumačio kao zahtjev za isplatom jedan posto tržišne kapitalizacije banaka.

Pokušaj ucjene

KNF je odbacio bilo kakve optužbe za korupciju ocijenivši novinske navode pokušajem ucjene finansijskog regulatora. Marek Chrzanowski je u izjavi poljskoj novinskoj agenciji Czarneckijeve optužbe nazvao “nečasnim i neutemeljenim”, ali je ipak ponudio ostavku. Činjenica da je ostavku premijer Mateusz Morawiecki ekspresno prihvatio i zatražio istragu pokazuje da stvar nije politički bezazlena. “Bez obzira ko je zahvaćen istragom, za razliku od opozicije nećemo gledati ko ima koju člansku kartu partije”, izjavio je ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro.

Naime, Mareka Chrzanowskog na čelo KNF-a prije dvije godine postavila je bivša PiS-ova premijerka Beata Szydło. Opozicija je već “osjetila krv”, pa je Grzegorz Schetyna, lider Građanske platforme, izjavio kako će izbiti “nevjerovatan skandal” ako se ustanovi da je KNF, kao garant štednih depozita, dio korupcijske mreže. Kratkoročni depoziti građana najvažniji su izvor kapitala Getin Noble i Idea banke koje nude najviše kamate na štednju u Poljskoj. Getin Noble je krajem juna držao 46,8 milijardi zlota (10,8 milijardi eura) štednje dok je manja Idea držala 20,7 milijardi zlota (4,8 milijardi eura). U ponedjeljak je dionica Getin Noble banke pala 12 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *