Supernova uzima kredit za kupovinu Mercatorovih centara

Dodajte komentar

Za kupovinu deset trgovačkih centara Mercatora austrijska grupa Supernova namjerava uzeti kredite slovenačkih i inostranih banaka, izvijestio je ljubljanski Dnevnik.

Supernova je prije oko mesec dana zaključila sporazum o kupovini deset centara u Sloveniji, u iznosu od 116.600.000 eura, a rok za za isplatu, prema nezvaničnim informacijama, ističe krajem ove godine.

Finansiranje kupovine Supernova je namjeravala da izvrši izdavanjem obveznica na Londonskoj berzi, ali su ulagači zbog visoke zaduženosti Mercatora zahtijevali više kamatne stope od ponuđenih, zbog čega je Supernova odustala i odlučila se na kredite.

Paul Merdzo, jedan od ključnih menadžera Supernove, potvrdio je za Dnevnik da će otkupnu cijenu finansirati vlastitim i dužničkim izvorima.

Na pitanje gdje namjeravaju da angažuju zajmove, on je rekao da je polovina njih u Sloveniji a druga polovina u stranim bankama.  Dodao je da uspješno zaključenje ugovora sa Mercatorom nije dovedeno u pitanje.

Da bi do 2021. godine smanjio zaduženost za više od 300 miliona eura, Mercator je u februaru ove godine započeo prodaju 17 maloprodajnih centara u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Za sada je jedino zaključen sporazum sa Supernovom za tržne centre u Slvoeniji.

Prema sistemu “Prodaj i najmi”, Mercator namjerava da od Supernove dugoročno iznajmljuje trgovačke centre.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *