Koliko je bila velika najveća globalna kompanija u istoriji? (infografika)

Dodajte komentar

Ponekad jedino ekonomska poređenja mogu baciti pravo svjetlo na svijet oko nas, a ona istorijska su posebno zanimljiva jer oslikavaju promjene u načinu na koji funkcioniše ekonomija.

Kad se tako s današnjim vremenom uporedi vrijednost koju je na svom vrhuncu imala najveća globalna kompanija ikad, holandska Ujedinjena istočno-indijska kompanija (Vereenigde Oost-Indische Compagnie, VOC), ispada da je, ugrubo, ona bila “teška” kao današnje ekonomije Japana i Njemačke zajedno.

U pitanju je megakompanija iz 17. vijeka koja je dobila monopol na holandske kolonijalne aktivnosti u Aziji, a imala je takva trgovinska i druga prava da je postala praktički država u državi koja je mogla imati i svoju vojsku te pokretati ratove.

U današnjem bi svijetu ona progutala čak 20 modernih korporativnih divova koji drmaju svjetskim berzama, kako je pobrojao portal Visual Capitalist, računajući njihovu tržišnu kapitalizaciju, od Applea, Googlea, Facebooka, Microsofta, Amazona, Tencenta, Alibabe do Netflixa i Tesle.

Zvuči nevjerovatno, ali u doba dosad najvećeg finansijskog balona, nazvanog “tulipomanija” 1637. godine, VUC je dostigao vrijednost od čak 7,9 bilijona današnjih dolara.

VOC je osnovan 1602. godine kada je dobila 21-godišnji monopol na trgovinu začinima u Aziji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *