Izvjesna izmjena okvira za uvođenje eura

Dodajte komentar

Šefica Radne grupe za Poglavlje 17 Ekonomska i monetarna unija Milica Kilibarda kazala je da je Evropska komisija (EK) insistirala na izmjeni Ustava i da u dosadašnjoj fazi pregovora taj zahtjev predstavlja izazov, ali da nije specifičan samo za Crnu Goru, već je ta obaveza bila utvrđena i za Hrvatsku.

Kilibarda je istakla da je opredijeljenost Evropske unije (EU) i Crne Gore po pitanju korišćenja eura kao zakonskog sredstava plaćanja jasna, kao što je izvjesno da će se okvir za njegovo uvođenje izmijeniti.
Kilibarda je istakla da je teško precizirati kada će Poglavlje 17 biti zatvoreno i podsjetila da je za to neophodno ispunjavanje pet utvrđenih mjerila.

“Kako kriterijum za jedno mjerilo nije jasno utvrđen, a rješenje koje se odnosi na način uvođenja eura će EU izraditi tokom pregovora, teško je precizirati kada će poglavlje biti zatvoreno”, rekla je Kilibarda agenciji Mina.

Dodala je da se u svim dokumentima Evropske komisije (EK) u vezi sa Poglavljem 17 ističe specifičnost Crne Gore po pitanju korišćenja eura, koji se od 2002. godine koristi kao zvanično sredstvo plaćanja.

“EK uvijek naglašava da se korišćenje eura u Crnoj Gori u potpunosti razlikuje od članstva u eurozoni. Takođe, u svim dokumentima se navodi da Crna Gora želi da zadrži euro kao zakonsko sredstvo plaćanja, ali da razumije da pristupanje EU ne podrazumijeva i automatsko pristupanje eurozoni i Eurosistemu”, kazala je Kilibarda.

Dodala je da je prilikom otvaranja Poglavlja 17 na međuvladinoj konferenciji za pristupanje u junu, komesar za proširenje i politiku susjedstva, Johanes Han, rekao da će EU tokom pregovora utvrditi način primjene postojećeg okvira za uvođenje eura u slučaju Crne Gore.

On je kazao da bi Crna Gora, nakon pristupanja EU, mogla da nastavi da koristi euro, pod uslovom da se time ne ugrozi njena ekonomska stabilnost i konkurentnost.

“Isti uslov za zadržavanje eura naveden je i u pregovaračkoj poziciji EK za Poglavlje 17. Takođe, u poziciji je navedeno da prije privremenog zatvaranja tog poglavlja, EU treba da utvrdi kako da primijeni okvir za usvajanje eura u specifičnom slučaju Crne Gore. Dodatno, kao mjerilo za zatvaranje Poglavlja 17 postavljeno je da se Crna Gora saglasila sa rješenjem koje je uradila EU u pogledu načina primjene evropskog okvira za usvajanje eura”, navela je Kilibarda.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *