Dolar stagnira u odnosu na korpu valuta

Dodajte komentar

Kurs dolara u ponedjeljak je stagnirao na međunarodnim tržištima prema korpi valuta nakon prošlonedjeljnog pada, najvećeg u dva mjeseca, a trguje se oprezno zbog najnovijih izjava funkcionera američke centralne banke Fed.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je jutros gotovo nepromijenjen u poređenju sa zatvaranjem u petak, na 96,48 bodova. Prošlonedjeljno trgovanje završio je minusu od gotovo 0,5 posto, što je njegov najveći nedjeljni gubitak u posljednja dva mjeseca.

Uprkos slabljenju dolara, kurs eura nije uspio izrazitije ojačati iznad nivoa od 1,14 dolara jer su ulagače na oprezu držale zabrinutosti u vezi pregovora između Brisela i Rima u vezi budžetskih planova italijanske vlade. Jutros se u takvim okolnostima eurom trgovalo po 1,1422 dolara.

Britanska funta i dalje je u fokusu učesnika tržišta, koji očekuju će da će ostati pod pritiskom sve dok se ne razjasni situacija po pitanju dogovora o brexitu. Jutros je funta ojačala 0,2 posto, na 1,2864 dolara, nakon što je protekle nedjelje oslabila jedan posto jer je sporazum koji je britanska premijerka Theresa May usuglasila s Evropskom unijom naišao na snažna protivljenja i izazvao ostavke nekolicine ministara u britanskoj vladi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *