Azijska tržišta: Ulagači oprezni, dolar stagnira

Dodajte komentar

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene dionica blago porasle, no trguje se oprezno zbog toga što nije jasno smanjuju li se trgovinske tenzije između Washingtona i Pekinga, dok dolar stagnira jer bi Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u blagom plusu, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene cijene dionica u Hong Kongu Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,2 i 0,6 posto. U Singapuru i Australiji skliznule su, pak, između 0,1 i 0,6 posto.

Podršku azijskim berzama pruža blagi rast Wall Streeta u petak, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da je Kina poslala odgovore na zahtjeve SAD-a u vezi trgovinskih pitanja i da SAD možda neće uvesti nove carine.

Dolar stagnira prema korpi valuta

A na valutnim tržištima vrijednost dolar prema košarici valuta stagnira, nakon što su u petak poruke nekoliko funkcionera Feda podstakle špekulacije o usporavanja tempa povećanja kamata u SAD-u.

U intervjuu televizijskoj stanici CNBC potpredsjednik Feda Richard Clarida kazao je da se uočavaju naznake ′hlađenja′ rasta globalne ekonomije. Dodao je i da su kratkoročne kamatne stope u SAD-u blizu neutralnim nivoima, odnosno onima koje se ne smatraju ni podsticajnim, ali ni preprekom rastu ekonomije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *