Black Friday bi mogao da se pretvori u finansijsku noćnu moru

Vjerovatno ste već primijetili brojne oglase za Black Friday koji nas ovih dana prate na brojnim stranicama kojima surfujemo. Vrijeme najvećih popusta i najboljih ponuda više nije rezervisano samo za jedan dan, već su ga neki trgovački lanci razvukli na cijelu nedjelju pa i duže, samo kako bi privukli što više kupaca.

No, crni petak ne privlači samo kupce koji žele da kupe stvari po što pristupačnijoj cijeni, već dane velikih popusta u novembru s nestrpljenjem čekaju i hakeri i kibernetički kriminalci koji namjeravaju da iskoriste šoping ludilo za brojne prevare s kojima se žele dokopati ličnih informacija i podataka o bankovnim karticama korisnika, instaliraju malware na računare i slično.

Prema izvještaju kompanije za kibernetičku sigurnost RiskIQ, Black Friday je “gozba za hakere” koji u svojim prevarama, lažnim mobilnim aplikacijama i na prevarantskim stranicama oni često koriste imena poznatih brandova i trgovačkih lanaca kako bi se te prijevare činile što stvarnijima, piše The Independent, a prenosi Zimo. Iz ove kompanije tako upozoravaju da se, umjesto velikih ušteda, šopingiranje tokom popusta “lako može pretvoriti u finansijsku noćnu moru”.

Ono na što posebno upozoravaju iz RiskIQ-a i što ove godine predstavlja veoma veliku prijetnju je sve veći broj napada povezanih s tzv. Megacart hakerskim grupama čija su specijalnost krađe podataka o bankovnim karticama, a među njihovim žrtvama nalaze se i kompanije poput British Airwaysa i Ticketmastera.

Check Also

Sem Konif Alende je novi Spark.me 2019 govornik

Organizacioni tim Spark.me, jedne od najvećih marketinških konferencija u Jugoistočnoj Evropi, koja je zakazana za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *