“Tigar od papira” srušio cijene nafte za 23 posto

Dodajte komentar

Trampov “tigar od papira” koji se tiče sankcija na izvoz iranske nafte u svega mjesec i po dana srušio je tržište “crnog zlata”. Štaviše, stručnjaci predviđaju da će cijena nafte i dalje padati jer je teško zamisliti drastičnije korake Washingtona prema Teheranu.

Fundamentalna promjena

Barelom Brent nafte juče se trgovalo po 66,3 dolara za barel što je preko 23 posto niža cijena u odnosu na ovogodišnji maksimum od 86,3 dolara, postignut 3. oktobra. Ovako rapidan i snažan pad cijene globalno najvažnijeg energenta odražava fundamentalnu promjenu u prognozama tržišta naftom. Naime, još do prije mjesec dana investitori su strahovali da će manjak ponude pogurati cijene barela na stotinu dolara. Danas pak misle dijametralno suprotno.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) početkom nedjelje objavila je izvještaj u kojem je po četvrti uzastopni put snizila procjene potražnje za naftom u idućoj godini. OPEC sada predviđa da će 2019. potražnja rasti za 1,3 miliona barela dnevno, 70.000 barela manje od prethodne prognoze. “Medvjeđe tržište” koje je zavladalo u trgovini naftom najprimjetnije je na američkim berzama gdje je ove nedjelje  zabilježen niz pojeftinjenja barela od 12 dana. Tako duga negativna serija na berzi u New Yorku nije zabilježena već tri decenije.

Situacija postaje još gora

Analitičari ocjenjuju da će situacija na tržištu “crnog zlata” postati još gora zbog sve izraženijih znakova ekonomskog usporavanja u najvećim azijskim ekonomijama. Podaci objavljeni u srijedu pokazali su da u Kini slabi rast lične potrošnje i razočaravajući rast kreditiranja. Prognoze govore da će u Kini ove godine po prvi puta biti prodato manje automobila.

U Japanu je ekonomija u trećem tromjesečju pala 1,2 posto na godišnjem nivou zbog uticaja prirodnih katastrofa , ali i pada izvoza uslijed rastućeg protekcionizma. U Indiji pak pad vrijednosti valute utiče na poskupljenje uvoznih roba, uključujući i nafte. U Indiji se takođe ove godine očekuje pad prodaje automobila.

“Za mnošto država u razvoju više cijene nafte poklopile su se sa deprecijacijom njihovih valuta prema dolaru, što prijetnju ekonomskih šteta čini akutnijom”, objavila je u Međunarodna agencija za energiju.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *