Tek će se utvrđivati da li je bilo štete zbog nestanka struje

Višesatni nestanak struje zbog oštećenja dalekovodnog užeta na 110 kilovoltnom dalekovodu “Podgorica 2 – Podgorica 4“, a potom i usljed velikog kvara u trafostanici Mareza, donio je probleme u najvećem dijelu grada na desnoj obali Morače.

Bez struje su od 10:30 bile brojne stambene zgrade, ali i poslovni objekti u tom dijelu grada. Pojedini objekti bili su i bez vode jer im se snabdijevanje obezbjeđuje električnim pumpama. Na nekoliko raskrsnica koje su među najprometnijima nijesu radili semafori, pa se ubrzo stvorila velika gužva u saobraćaju, koja se osjetila i u drugim djelovima grada. Srećom, ozbiljnijih posljedica nije bilo osim nekoliko manjih sudara.

Na pitanja Pobjede, iz velikih trgovačkih lanaca odgovoreno je da u ovakvim situacijama napajanje strujom za svoje prodavnice obezbjeđuju agregatima. Tvrde da u tim prodajnim objektima nije bilo problema u radu, ali, što je još važnije, ni u obezbjeđivanju sanitarne ispravnosti lako kvarljive robe. Slična je situacija i u trgovačkim centrima, Delta sitiju, Siti molu i Bazaru, koji imaju alternativne načine napajanja strujom.

Međutim, što se tiče malih potrošača, od kojih su neki bili bez struje gotovo do ponoći (kompletno snabdijevanje električnom energijom uspostavljeno je u 23:38), situacija je ipak bila drugačija. Uobičajeno je da prilikom nestanaka i dolazaka struje dođe do strujnih udara od kojih stradaju kućni aparati.

Pravna savjetnica u Centru za zaštitu potrošača Jasna Božović, međutim, kaže da juče nijesu imali nijednu prijavu za eventualnu štetu, niti zahtjev za pružanje druge vrste pomoći zbog nestanka struje.

“Nijesmo imali pozive građana u vezi sa nestankom struje u srijedu. Moguće je da ih bude narednih dana, ali za sada ih nema”, kazala je za Pobjedu pravna savjetnica u CEZAP-u.

Na pitanje kakva su prava građana u takvim situacijama, ona kaže da u slučaju nastanka materijalne štete (kvara uređaja usljed strujnog udara i slično), potrošači mogu da prijave nastanak štete komisiji CEDIS-a.

“Komisija odlučuje o njihovom zahtjevu za naknadu štete. U slučaju da nijesu zadovoljni naknadom, mogu pokrenuti sudski postupak gdje su obavezni da dokažu nastanak i iznos štete, kao i uzročno-posljedičnu vezu, odnosno da dokažu da do kvara nije došlo njihovom krivicom”, objasnila je Božović.

Ona je naglasila da Zakon o zaštiti potrošača ne reguliše odnose između pravnih lica, odnosno eventualnu štetu nastalu u poslovnim objektima.

“Na odnose između pravnih lica u ovakvim slučajevima primjenjuje se Zakon o obligacionim odnosima. Pravna lica mogu sudskim putem da ostvare pravo na naknadu štete”, kazala je Božović.

U Crnogorskom elektroprenosnom sistemu juče nijesu mogli da daju ni približnu prognozu o šteti koja je nastala na postrojenjima i elektro-prenosnoj mreži, kao ni o tome koliko će havarija u srijedu koštati kompaniju.

Check Also

Sem Konif Alende je novi Spark.me 2019 govornik

Organizacioni tim Spark.me, jedne od najvećih marketinških konferencija u Jugoistočnoj Evropi, koja je zakazana za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *