Naslovne strane dnevnih novina za 16. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Vlada priprema podsticaje za startap

Premijer Duško Marković ocijenio je na Samitu startap Europe u Sofiji da crnogorsko okruženje nije u ovom momentu pogodno za pokretanje startap biznisa i najavio da će krajem godine biti načinjeni prvi koraci u sistemskom finansiranju te vrste preduzetništva. -Nijesmo uradili dovoljno i pravimo tek početne korake, kazao je Marković na panelu “Transfomacija Zapadnog Balkana u region pogodan za razvoj startapa.

Polar empres sjutra počinje snimanje podmorja

Brod ,,Polar empres trebalo bi sjutra da počne 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja zbog eventualne eksploatacije nafte i gasa, saopštenoje Pobjedi iz Uprave pomorske sigurnosti. -Brod je trenutno na sidrištu u Baru i prema našim informacijama treba da počne sa aktivnostima 17. novembra kazao je direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan.

U septembru povećan uvoz cigareta 39 odsto

Uvoz cigareta u septembru, od kadaje Vlada vratila akciznu stopu sa 40 na 30 eura na hiljadu komada povećan je za 39 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, kazali su Pobjedi iz Uprave carina. Vladaje od 1. septembra ove godine vratila akcizu na cigarete zbog povećanja šverca cigareta kzbogmkojeg je prihod od akciza pao za četvrtinu. Vraćanje akcize pojeftinilo je cijenu paklica za 20, 30 i 40 centi.

Dnevne novine

KREDIT OD 40 MILIONA ZA 125 KILOMETARA PUTEVA

Vlada će sa Evropskom investicionom bankom (EIB) uskoro potpisati ugovor za kredit vrijedan 40 miliona eura kojim će biti finansirane rekonstrukcije saobraćajnica ukupne dužine 125 kilometara, navodi se u dokumentu usvojenom na jučerašnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.

Platni promet 1,23 milijarde

Realizovani platni promet je za 23 dana radna dana oktobra iznosio 1,23 milijarde eura, što je 12,8 odsto manje u odnosu na septembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Od toga je 93,86 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

Balkan posmatrati kao novu šansu i energiju

Balkan ne treba posmatrati ne kao problem ili kočnicu, već kao šansu i novu energiju, posebno ako se govori o povezivanju, slobodi kretanja roba, kapitala i ljudi, energetici, poljoprivredi, ljudskim resursima, novim transportnim rutama i logističkim centrima, istakao je juče ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Dan

Štetu teško dokazati, još teže naplatiti

Štetu nastalu zbog nestanka struje, građani teško mogu da nadoknade ili naplate od energetskih kompanija, kazali su “Danu iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP). Poslednjih mjeseci, nestanci struje u Podgorici su sve češća pojava. U srijedu je po treći put u poslednja dva mjeseca na duži vremenski period nestala struja, s tim što je ovaj put veći broj naselja bio bez električne energije cijeli dan, tačnije od 11 sati pa sve do ponoći. Prethodnih godina je bilo slučajeva na sjeveru da su domaćinstva bez struje po nekoliko dana.

Mnogo koristi, mnogo štete

Ekološki pokret Ozon i ekološko društvo Breznica upozoravaju da projekti izgradnje malih hidroelektrana (mHE) prouzrokuju velike društvene probleme, koje za posledice imaju sukobe, spletkarenja, ucjene, razdore, prostore za korupcionaško-kriminalne aktivnosti, sitne politikantske manipulacije, ponižavanje našeg kulgurnog nasleđa i nesagledive ekonomske i ekološke štete za sadašnje i buduće generacije.

Vlada protiv nižih cijena goriva

Vlada je usvojila mišljenje kojim predlaže Skupštini da odbije predlog poslanika SDP-a koji su tražili ukidanje kriznog poreza na plate kao i smanjenja akciza na gorivo. Mišljenje Vlade je došlo pola mjeseca nakon što je ove predloge vladajuća skupštinska većina odbila da uvrsti u dnevni red Skupštine.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *