Crna Gora se priprema za Bregzit, bilateralno će regulisati vazdušni saobraćaj sa Velikom Britanijom

Dodajte komentar

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Tereza Mej saopštila je ove sedmice da je njen kabinet podržao nacrt sporazuma o izlasku te države iz Evropske unije, što je bio ključni preduslov za kompromisno napuštanje jedne članice, prvo u istoriji. Za Bregzit i potrebu redefinisanja odnosa sa zvaničnim Londonom priprema se i Crna Gora.

Dugi i naporni pregovori briselskih funkcionera sa britanskim kolegama konačno su rezultirali opipljivom platformom, na čijim osnovama će Velika Britanija postati prva država koja će napustiti Evropsku uniju. Ona se pridružila tadašnjoj Evropskoj zajednici u prvom talasu proširenja 1973. godine zajedno sa Danskom i Irskom.

Građani su na referendumu održanom 23. juna 2016. većinom od 51,9% izglasali napuštanje zajedničkog evropskog bloka, što je izazvalo politički potres globalnog karaktera. Nesumnjivo je da će EU biti oslabljena odlaskom jedne od tri najuticajnije članice (uz Francusku i Njemačku), ali novoj realnosti mnogi se već prilagođavaju.

S tim u vezi određene korake povukla je Crna Gora, pripremajući se za napuštanje brojnih organizacija i ugovora od strane Velike Britanije.

Povod za pregovaranje o bilateralnom Sporazumu o vazdušnom saobraćaju sa Velikom Britanijom je predstojeći izlazak te države iz Evropske unije, koji će za posledicu imati da se postojeći sporazum o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području (ECAA) više ne primjenjuje.

Taj sporazum, koji je Crna Gora ratifikovala 2007. godine, omogućava nesmetano obavljanje vazdušnog saobraćaja. Naša zemlja ima status pridružene stranke, što znači da avio-kompanije iz EU članica imaju korist od ECAA sporazuma, dok naš avio prevoznik ima određena ograničenja.

Krajem septembra predstavnici dvije države obavili su detaljnije pregovore tokom kojih su u velikoj mjeri usklađeni stavovi.

“Delegacije koje predstavljaju vazduhoplovne vlasti Crne Gore koju je predvodio direktor Direktorata za vazdušni saobraćaj, Zoran Kostić i vazduhoplovne vlasti Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske koju je predvodio gospodin Džejms Gilderoj (James Gilderoy) sastale su se u Podgorici 25. septembra 2018. godine na drugoj rundi pregovaranja kako bi nastavile raspravu o nacrtu bilateralnog Sporazuma o vazdušnom saobraćaju (ASA) između navedenih zemalja u slučaju povlačenja Velike Britanije iz Evropske unije, a koji će se primjenjivati između Crne Gore i Velike Britanije, nakon što se sporazum ECAA više ne primjenjuje na Veliku Britaniju”, navodi se u nacrtu Memoranduma koji je predstavljen na prethodnoj sjednici Vlade Crne Gore.

U Sporazumu dviju vlada, čije odredbe podliježu odredbama Čikaške konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu iz 1944. godine, svaka ugovorna strana dodjeljuje drugoj pravo da leti preko njene teritorije bez slijetanja i pravo da se zaustavlja na njenoj teritoriji zbog razloga koji nisu povezani s prevozom.

Saobraćaj sa tržišta Velike Britanije iz godine u godinu intenzivniji

Kako nam je saopšteno iz Aerodroma Crne Gore, u periodu od 1. januara do 30. oktobra 2018. godine sa tržišta Velike Britanije opsluženo je 109.296 putnika, od čega 55.684 na podgoričkom i 53.612 na tivatskom aerodromu.

Ubjedljivo najfrekventniji saobraćaj sa aerodroma u Golubovcima je ka Londonu (opsluženo 43.284 putnika), zatim ka Mančesteru i Birmingemu. Među avio kompanijama koje obavljaju vazdušni saobraćaj najzastupljenije su Rajaner (Ryanair) i TUI UK&Ireland, dok je Montenegro erlajns imao skroman udio.

Kompanija Izi džet (Easy Jet), koja realizuje letove London-Tivat-London i Mančester-Tivat-Mančester, imala je najveće učešće u saobraćaju kada je u pitanju aerodrom u Tivtu, oko 40 hiljada prevezenih putnika.

“Saobraćaj sa tržišta Velike Britanije je iz godine u godinu sve intenzivniji a interesovanje novih kompanija je konstantno”, saopštili su FOS-u iz Aerodroma Crne Gore.

Izvor: fosmedia.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *