Vlada danas neće razmatrati javne finansije za narednu godinu

Dodajte komentar

Budžet za narednu godinu je pripremljen i iznosi blizu 2,4 milijarde eura, ali neće biti danas na sjednici Vlade, kazao je juče v.d. direktora Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija Bojan Paunović.

“Nacrt zakona o budžetu za 2019. je, shodno zakonskim rokovima, pripremljen i razmatran na vladinim tijelima, ali je njegovo formalno usvajanje naođređeni način uslovljeno usvajanjem zakona o državnoj upravi, koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri”, kazao je Paunović agenciji Mina biznis.

Objasnio je da će Vlada u kratkom roku donijeti uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave, kako bi sve eventualne promjene u organizaciji rada bile adekvatno reflektovane u budžetu za narednu godinu i na taj način stvoreni preduslovi za njegovu implementaciju.

“Time će istovremeno biti izbjegnuta potreba za tehničkim usaglašavanjem, odnosno izmjenama i dopunama zakona o budžetu već početkom naredne godine”, zaključio je Paunović. Budžet je, kako je kazao, pripremljen kao razvojni i usmjeren na jačanje infrastrukture i unapređenje i efikasniji javni servis prema građanima.

“Kapitalni budžet biće povećan na 300 miliona, što je najveće izdvajanje tog razvojnog segmenta budžeta u posljednjem periodu. Značajne investicije usmjeravaju se na izgradnju prioritetne dionice auto-puta, ali i ostalu saobraćajnu, turističku, obrazovnu i drugu infrastrukturu, sa posebnim fokusom na sjever zemlje”, kazao je Paunović. Crna Gora, kako je dodao, mora nastaviti da bude veliko gradilište u cilju daljeg jačanja konkurentnosti i doprinosa ekonomskom rastu.

Zaduživanja će biti i u narednoj godini, ali isključivo u funkciji razvoja, odnosno za potrebe kapitalnih investicija, vraćanja i refinansiranja postojećeg duga. Tekuća potrošnja će se u potpunosi finansirati iz izvornih prihoda, uz ostvarenje suficita tekuće potrošnje“, saopštio je Paunović.

Kasnilo se i 2016.

Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti propisuje da prijedlog budžeta treba da bude dostavljen parlamentu do 15. novembra. Zakon propisuje da će, ako se zakon o budžetu ne donese do 31. decembra, Ministarstvo finansija potrošačkim jedinicama mjesečno odobravati 12. dio stvarnih izdataka u prethodnoj godini do izglasavanja zakona. Probijanja rokova bilo je i do sada. Recimo, prijedlog budžeta za 2017. Vlada je parlamentu proslijedila prijedlog budžeta za 2017. godinu 17. decembra 2016, a poslanici su ga usvojili 29. decembra 2016. Tada je razlog bilo formiranje vlade.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *