Saradnjom do dobrih rezultata u zapošljavanju

Dodajte komentar

Za smanjenje nezaposlenosti u Crnoj Gori neophodna je sinergija svih aktera u toj oblasti. Uz dobru analizu, sistemski i sveobuhvatan pristup izazovu zapošljavanja, naročito sezonskog, realno je očekivati dobre rezultate. To je ocijenjeno na sastanku predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića i direktora Zavoda za zapošljavanje Sulja Mustafića.

“Sagovornici su se saglasili da veoma kvalitetna saradnja dvije institucije može biti dodatno ojačana realizacijom zajedničkih projekata, edukacija i aktivnosti, između ostalog i na promociji karijerne orijentacije. Jačanje relacija dvije institucije potrebno je formalizovati skorim potpisivanjem sporazuma o saradnji”, rečeno je na sastanku.

Predsjednik Golubović je upoznao sagovornika sa organizacijom i aktivnostima Komore, institucionalnim partnerstvom koje baštini sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou, te ulogom u razvoju stručnog obrazovanja posebno kroz dualni sistem.

On je izrazio spremnost ove asocijacije da na sjednicama odbora udruženja i putem časopisa Glasnik promoviše programe Zavoda za zapošljavanje, kako bi se sa njihovim sadržajem upoznalo što više privrednika.

Takođe, Komora je Zavodu ponudila da uzme učešće na predstojećim sajmovima u sklopu crnogorske delegacije, što bi moglo doprinijeti povezivanju sa potencijalnim regionalnim partnerima.

Govoreći o zapošljavanju, predsjednik Golubović se osvrnuo na potrebe poslodavaca za radnom snagom iz inostranstva, posebno u turizmu i građevinarstvu. On se založio da se povećaju kvote i odobre privremene dozvole za zapošljavanje stranaca. Smatra da rješavanju problema nedostajućeg kadra u turizmu može doprinijeti hrvatska praksa zapošljavanja studentske populacije uz posebne povoljnosti.

Golubović je sagovornike upoznao sa namjerom Njemačke razvojne banke KfW da opredijeli grantove vrijedne 50 miliona eura za razvoj stručnog obrazovanja na Balkanu. Taj projekat bi trebalo da se realizuje preko Komorskog investicionog foruma, čiji će Stalni sekretarijat od naredne godine biti u Podgorici.

Mustafić je ocijenio da Zavod i Privredna komora, kao renomirana institucija koja okuplja poslodavce iz Crne Gore, zajedničkim djelovanjem sa obrazovnim institucijama mogu stvarati uslove da odgovore potrebama tržišta rada.

“Veoma je važno da svi shvatimo da nam nedostaje zajedničko djelovanje među državnim organima. Tržište rada je nešto što se mijenja iz dana u dan. Ono što je bilo juče, što je aktuelno danas možda neće biti primamljivo i sjutra. Određena zanimanja postaju manje interesantna a neka se, pak, više traže. Mi u Zavodu, sprovodeći politike Vlade i resornog ministarstva u oblasti zapošljavanja, imamo i volju i mogućnosti da radimo na prevazilaženju tog problema – dakle da se ta deficitarna zanimanja prvo prepoznaju a onda, kroz zajednički angažman istitucija, i stvore”, poručio je Mustafić.

On je dodao da se Zavod, prema svim izazovima tržišta rada, koji se odnose na strukturnu i dugoročnu nezaposlenost, regionalnu neusklađenost, nepovoljnu starosnu strukturu nezaposlenih lica i slabu mobilnost te zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori, odnosi krajnje odgovorno i u skladu sa mogućnostima utiče na njihovo rješavanje.

Na sastanku je ocijenjeno i da bi sistemski pristup svih institucija rješavanju problema nezaposlenosti doprinio rastu povjerenja poslodavaca u mogućnosti, znanja i vještine crnogorskih radnika. Na ovaj način bi došlo do većeg angažovanja domaće radne snage na sezonskim poslovima.

“Poslodavci bi trebalo da rade na stvaranju boljih uslova rada što bi doprinijelo da nezaposlena lica sa više motiva prihvataju sezonske poslove, i u njima vide višestruku korist”, istakao je direktor Zavoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *