Polar Empress uplovio u Barsko sidrište (foto, video)

Dodajte komentar

Brod Polar Empress stigao je sinoć u 22h na Barsko sidriste iz Malte, gdje je radio nadopunu goriva, koju će koristiti tokom seizmičkih istraživanja u crnogorskom podmorju. Očekuje se dolazak još jednog broda, koji je takođe trenutno na Malti i on dolazi otprlike za dva dana.

Trenutno u zoni odgovornosti Crne Gore nalaze se dva broda koja vrše preventivna upozoravanja svih plovnih objekata koji prolaze crnogorskom obalom.

“Same aktivnosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva se odnose na tome da se vrsi siguran saobraćaj duž crnogorske obale, odnosno da se postuje zakon o sigurnosti pomorske plovidbe u dijelu gdje je uprava podmorske sigurnosti, prije dolaska ovog broda, formirala radni oglas za upozorenje svim plovnim objektima koji plove našom zonom. Uprava pomorske sigurnosti, tri puta dnevno emituje radio oglas koji je vec u funkciji i koji je takođe proslijeđen naftex sluzbi Hrvatske administracije. Takođe, obaviještena je i Albanska pomorska administracija da vode računa pogotovo kada su u pitanju ribarice, koje nemaju automatsku identifikaciju. U tom dijelu ce tri broda vršiti nadzor,” kazao je načelnik za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja Žarko Lukšić.

Kako je kazao, trenutno na moru vladaju malo nepovoljniji vremenski uslovi, pojačana je bura, tako da nema saobracaja. Operateri na pomorskom operativnom centru uprave pomorske sigurnosti sa svojih sezonskih stanica radarskim sistemom prate kompletnu situaciju, tako da se ne očekuju nikakvi probleme vezane za sigurnost pomorske plovidbe.

Sama zona koja je ograničena, a tiče se radova seizmičkog ispitivanja se odnosi na nekih 500 kvadratnih kilometara prostora. Brod Polar empres ce u naredna dva dana vršiti pripreme za ta istraživanja, odnosno razvlačenje kablova dugih sedam i po kilometara, pa će u tom dijelu biti zabranjeno prilaženje brodu na 5.5 kilometara po bokovima i naprijed, te po krmi 10 kilometara.

“Sa pomorskog operativnog centra mi ćemo svakako pratiti sve aktivnosti i sve brodove usmjeravati da ne dođu u kontakt sa brodom. Prema informacijama koje uprava posjeduje, samo izvođenje radova će trajati nekih 34 dana od pocetka radova, naravno ukoliko budu nepovoljni vremenski uslovi, postoji mogucnost da se oni produže nekoliko dana”, kazao je Lukšić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *