“Kupovina novog automobila je najgora finansijska odluka”

Za mnoge vozače najbolji automobil je – nov automobil. Ne i za finansijskog gurua, Dejvida Baha. Ovaj američki pisac, preduzetnik i motivacioni govornik, koji je poznat po bestseleru “Automatski milioner”, smatra da je kupovina novog automobila “finansijski najgora odluka koju možemo da donesemo”.

“Onog trenutka kada odvezete svoj novi auto iz prodajnog salona, on je već izgubio značajan dio svoje prvobitne vrijednosti”, objašnjava Bah za CNBC.

“Već nakon godinu dana, vaš automobil vrijedi 20-30% manje u odnosu na početnu cijenu, a za pet godina pad vrednosti iznosi 60% ili više.”

Dejvid Bah smatra da je najgore od svega što većina ljudi pozajmljuje novac (uzima kredit) kako bi sebi priuštili novo vozilo.

“Zašto biste uopšte pozajmljivali novac samo zato da dođete u posed neke imovine koja gotovo istog trenutka gubi do 30% svoje vrijednosti?”

Kupcima koji žele da nabave nov automobil Bah zato preporučuje da se opredijele za vozilo sa lizinga, starosti 2-3 godine.

Prema njegovim riječima, takav auto je “skoro kao nov”, a možete ga kuputu po cijeni koja je 30-ak procenata niža.

Dejvid Bah kupce takođe savjetuje da prije kupovine novog automobila izračunaju njegove godišnje troškove.

“Nemojte da se fokusirate samo na mjesečne troškove otplate vozila (ako kupujete na kredit), već sagledajte koliko vas auto košta na godišnjem nivou, uključujući osiguranje, troškove za gorivo, redovno održavanje i slično.”

Bah dalje navodi da tako obračunatu sumu, koju vlasnik mora da izdvoji za svoje vozilo tokom jedne godine, uporedi sa svojim mjesečnim primanjima i postavi sebi pitanje – da li mu je zaista neophodan automobil koji toliko košta na godišnjem nivou, ili može da prođe i sa nekim jeftinijim, možda i malo starijim, ali koji je i dalje u dobrom stanju?

Check Also

Sem Konif Alende je novi Spark.me 2019 govornik

Organizacioni tim Spark.me, jedne od najvećih marketinških konferencija u Jugoistočnoj Evropi, koja je zakazana za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *