IRF ove godine plasirao 30 miliona u poljoprivredu (video)

Dodajte komentar

Predstavnici Investiciono razvojnog fonda (IRF) na čelu sa predsjednikom Zoranom Vukčevićem,  posjetili su danas Vučka Pešića iz bjelopoljskog sela Tomaševo, , koji je korisnik kredita IRF.Kako je ovom prilikom kazao Vukčević, ovo dobar primjer za motivaciju mnogih drugih, da krenu njegovim putem.

“Na ovom gazdinstvu vidjeli smo praktično od njive to trpeze. Imate i proizvodnju hrane za stoku, gotovi proizvod, imate pripremu za razvoj turizma, odnosno nekog eko restorana, a i jedna mnogobrojna porodica je egzistencijalno potpuno snadbjevena sa svih aspekata. Mi smo ovo gazdinstvo pomogli sa četiri kreditna aranžmana u ukupnom iznosu od 85 hiljada eura. To se uredno servisira, uredno se krediti vraćaju. Namjenski su upotrijebljeni 100 posto i mi ćemo u narednom periodu nastaviti da upravo tako podržavamo ovakve primjere”, kazao je Vikčević.

IRF je tokom ove godine kada je samo oblast poljoprivrede u pitanju plasirao 30 miliona eura, što je u odnosu na prethodnu godinu negdje oko 30 posto više. Kada je u pitanju sjever, posebnu paznju smo posvetili upravo ovakvim projektima i razvoju manje razvijenih opstina i za tu namjenu je izdvojeno blizu 70 miliona eura.

Pešić se aktivno bavi poljoprivredom 2007 godine. nakon što je ostao bez posla u Bijelom Polju sa suprugom i djecom se vratio da zivi Tomasevu. Kako je kazao proizvodnja lisnatog sira je glavni proizvod domacinstva.

“Držimo pčele, proizvodimo med. Za naše potrebe drzali smo i svinje. Sad radimo to malo više iz razloga što planiramo da širimo, tj.već smo napravili objekat za degustaciju poljoprivrednih proizvoda, tako da planiramo da se bavimo malo i seoskim turizmom. Kao što sam rekao, glavni proizvod je mlijeko, tj.sir. To su tradicionalni proizvodi, s tim što se naša proizvodnja zasniva od proizvodnje hrane sa njive do krajnjeg proizvoda, znači zaokruzili smo taj proces proizvodnje”, kazao je Pešić

Kako je kazao, korisnik je četiri kredita IRF, s tim što je jedan već otplaćen.

“Prvi kredit mi je koristio u startu za uvoz nekih steonih junica iz Srbije, za kupovinu jednog dijela mehanizacije. Drugi smo koristili za rad objekata za silazu i stajnjak. Posto se trazi zastita životne sredine, to smo tada uradili među prvima. Treći smo koristili opet za neku mehanizaciju. Kroz četvrti smo uradili degustacionu salu, objekat za degustaciju i rekonstrukciju objekta za preradu mlijeka u sir”, kaže Pešić

Prema njegovim riječima, kredit kod IRF je strašno povoljan.

Malo za čovjeka koji je porastao na selu je komplikovanija procedura, a što se tiče kamate i grejs perioda, to su savršeno dobri uslovi. Ako se obratite nekoj banci za kredit, doći ćete brže do novca ali će kamata biti veća i onda je to razlog zasto treba ici kod IRF-a za kredit. Sredstva su jako povoljna”, zaključio je Pešić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *