Heta prodaje loše kredite i nekretnine u Sloveniji

Dodajte komentar

Austrijska “loša banka” Heta započela je u četvrtak postupak prodaje svoje imovine u Sloveniji procijenjene na 661 milion eura, od čega većinu čine kreditna potraživanja.

Riječ je o bruto portfelju Hetinih slovenačkih podružnica koji čine operativni i loši kreditni plasmani u vrijednosti 551 milion eura, a ostatak od 110 miliona eura čine nekretnine.

U javnom pozivu za zainteresovani potencijalni kupci su pozvani da do 14. decembra iskažu interes za kupovinu 100 posto dionica Hetinih kompanija i podružnica u Sloveniji.

Prodaju se kreditni i lizing portfelji nominalne vrijednosti 551 milion eura, od čega je za 386 miliona eura loših i 166 miliona operativnih kredita, te portfelj raznih nekretnina čiju ukupnu vrijednost sadašnji vlasnik procjenjuje na 110 miliona eura.

Heta je “loša banka” posrnule Hypo Alpe Adria grupe koju je Austrija nacionalizovala i koja sada kao vlasnik preko Hete raspolaže njenom imovinom.

Prema planu likvidacije imovine grupe Heta iz juna ove godine, monetizacija imovine trebalo bi da se završi do kraja 2020. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *