Gubitak Ubera 1,07 milijardi dolara

Dodajte komentar

Američka kompanija Uber Technologies zabilježila je u proteklom tromjesečju gubitak veći od milijardu dolara, dok su prihodi na kvartalnom nivou porasli po jednoscifrenim stopama uoči planirane inicijalne javne ponude (IPO) iduće godine.

Ta kompanija za posredovanje u uslugama prevoza, sa sjedištem u Silicijskoj dolini, u trećem je tromjesečju poslovala s gubitkom od 1,07 milijardi dolara, dok je u prethodnom kvartalu gubitak iznosio 891 milion.

Neto prihodi kompanije porasli su u proteklom tromjesečju za 5 posto u odnosu na prethodni kvartal, na 2,95 milijardi dolara, dok su bruto prihodi od narudžbi porasli 6 posto, na 12,7 milijardi dolara, objavio je Uber.

Međutim, na godišnjim nivoima bilježi se i dalje snažan rast. Tako su neto prihodi u proteklom tromjesečju bili za 38 posto veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok su bruto prihodi istodobno skočili za 41 posto.

Vrijednost Ubera možda i 120 mlrd dolara

Procjena vrijednosti kompanije početkom ove godine iznosila je 72 milijarde dolara, po čemu je Uber jedna od najvrjednijih privatnih kompanija u svijetu.

Međutim, nedavno objavljene ponude banaka koje žele da vode IPO pokazale su da bi vrijednost Ubera u javnoj ponudi mogla dostići i 120 milijardi dolara, po čemu bi ta ponuda dionica mogla biti jedna od najvećih ikada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *