Lagard: Centralne banke da razmotre izdavanje digitalnih valuta

Dodajte komentar

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde smatra da bi centralne banke širom svijeta trebale razmotriti izdavanje digitalne valute, jer bi to transakcije digitalnim valutama moglo učiniti sigurnijima.

„Vjerujem da bismo trebali razmotriti mogućnost izdavanja digitalnih valuta. Mogla bi postojati uloga države u opskrbi digitalne ekonomije novcem. Prednost je jasna. Isplata će biti trenutna, sigurna, jeftina i potencijalno polu-anonimna… A centralne banke bi zadržale ulogu u tom plaćanju”, rekla je Lagarde u srijedu na tehnološkoj konferenciji u Singapuru Fintech Festival.

Bezgotovinska plaćanja posljednjih godina znatno rastu, postavljajući nove izazove vladama i centralnim bankama. Regulatori su izrazili zabrinutost po pitanju digitalnih valuta te su pozvali na veći nadzor.

Lagarde je u svom govoru na tehnološkoj konferenciji istakla da centralne banke Kanade, Kine, Švedske i Urugvaja već „ozbiljno razmatraju” prijedlog o izdavanju digitalnih valuta.

“Virtualna valuta izdata od strane centralne banke bila bi odgovornost države – kao što je i gotovina – a ne privatnih kompanija. To bi učinilo transakcije sigurnijima i češćima, a time i jeftinijima, što bi pomoglo potrošačim”, izjavila je Lagarde.

Dodala je da, iako je slučaj digitalne valute „univerzalan”, treba ga istražiti „ozbiljno, pažljivo i kreativno”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *