Cijena nafte pala više od sedam posto, berze bilježe gubitke

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale treći dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom bio energetski sektor jer su cijene nafte pale više od 7 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u dvije i po godine.

Dow Jones skliznuo je 100 bodova ili 0,40 posto, na 25.286 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,15 posto, na 2.722 bod. Nasdaq indeks ostao je nepromijenjen, na 7.200 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica porasle zahvaljujući vijesti da će ministar finansija SAD-a Steven Mnuchini kineski zamjenik premijera Liu nastaviti pregovore o trgovini i da bi Liu mogao otputovati u Washington.

To je oživjelo nade ulagača u trgovinski dogovor između Pekinga i Washingtona. No, za taj dogovor moraće pričekati kraj mjeseca kada će se američki predsjednik Donald Trump i kineski Xi Jinping sastati na skupu 20 najvećih svjetskih gospodarstava.

Potonuće cijene nafte

No, entuzijazam ulagača ubrzo je splasnuo ponajviše zbog oštrog pada cijena dionica u energetskom sektoru, za 2,4 posto, koji se našao pod pritiskom pada cijena nafte.

Cijena barela na američkom tržištu potonula je juče 7,1 posto, na otprilike 55,50 dolara, što je njen najveći dnevni gubitak u posljednje dvije i po godine.

Cijene su nafte nedjeljama pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od rasta proizvodnje ‘crnog zlata’ u SAD-u i nekim drugim najvećim svjetskim proizvođačima, dok se, s druge strane, rast najvećih svjetskih ekonomija usporava, što znači da bi mogla oslabiti potražnja za energentima.

Od početka oktobra , kada su dostigle rekorde u četiri godine, cijene su nafte potonule više od 20 posto, pa se sada kreću na najnižim nivoima od marta. Tako je na Wall Streetu nastavljeno nestabilno trgovanje, koje obilježava posljednje nedjelje.

Razlozi nestabilnosti

U oktobru su na najvećoj svjetskoj berzi cijene dionica oštro pale jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i povećanja kamata američke centralne banke.

Početkom novembra tržište se ponešto oporavilo, posebno nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta.

Međutim, posljednjih je dana tržište ponovo pod pritiskom jer su gotovo svi razlozi koji su u oktobru izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni.

„Ako gledate raspoloženje na tržištu, prilično je jasno da iza nedavnih snažnih dnevnih skokova cijena dionica nije stajalo uvjerenje ulagača. I današnje reakcije na tržištu ukazuju na nesigurnost i nedostatak usmjerenja. A to će vjerovatno potrajati sve do kraja mjeseca i sastanka G20”, kaže Oliver Pursche, strateg u kompaniji Bruderman Asset Management.

A na evropskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,01 posto, na 7.053 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,30 posto, na 11.472 boda, a pariški CAC 0,85 posto, na 5.101 bod.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *