Montesolar zakasnio sa garancijom za gradnju solarne elektrane u Ulcinju

Dodajte komentar
Ilustracija

Konzorcijum Montesolar, koji je bio jedan od tri ponuđača na oglasu za gradnju solarne elektrane na Briskoj gori u Ulcinju, izmijenio je sadržaj dostavljene dokumentacije nakon otvaranja ponuda što, prema ocjeni Tenderske komisije, nije ispravno.

Prema izvještaju Komsije, koji je usvojila Vlada na posljednjoj sjednici, Montesolar je tražio izmjenu roka važenja bankarske garancije, tek nakon njenog dostavljanja.

Konzorcijum je to učinio dopunskim pismom banke od 14. septembra, iako je rok za dostavljanje ponuda bio zaključen 11 dana ranije.

“Bankarska garancija u okviru ponude Konzorcijuma Montesolar, čiji je prevod dostavljen, nije ispravna, s obzirom da njen rok važenja nije u skladu sa rokom propisanim tenderskom dokumentacijom, što predstavlja suštinsku izmjenu ponude”, navodi se u zapisniku sa sjednice Tenderske komisije održane 18. oktobra.

Francuska banka Credit Industriel et Commercial je na zahtjev Montesolara unijela izmjenu i dopunu bankarske garancije tako što je rok važenja produžen do 2. januara naredne godine.

Konzorcijum, koji čine crnogorske firme Bemax i Sanderland i dvije kompanije iz Francuske i SAD-a, krajem oktobra tražio je izuzeće ministarke ekonomije Dragice Sekulić, predsjednice Tenderske komisije, iz postupka gradnje solarne elektrane. Predstavnici Montesolara su odluku Komsije, kojom su Elektroprivreda i finski Fortum izabrani kao prvorangirani ponuđači, ocijenili kao netransparentnu i sklonu kršenju procedura.

“Ponuđač Montesolar tražio je da otvaranje ponuda bude javno, što je Tenderska komisija odbila i zaključila da će ponude biti stavljene na uvid nakon donošenja odluke o pobjedniku, što je bilo planirano 3. oktobra. No, ni nakon donošenja odluke koja je prolongirana za dvije nedjelje, Komisija nije dozvolila uvid u prispjele ponude i u zapisnike sa sjednica”, naveli su iz konzorcijuma.

Vlada je početkom mjeseca odbila zahtjev za izuzećem Sekulić, ocijenivši Montesolarov postupak kao neosnovan i neprimjeren pokušaj pritiska na izvršnu vlast, te kao flagrantnu zloupotrebu instituta izuzeća.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *