Malezija optužila Goldman Sachs za prevaru u poslovanju s 1MDB fondom

Investiciona banka Goldman Sachs „prevarila” je Maleziju u poslovanju s njenim državnim fondom 1MDB koji je pod istragom zbog korupcije i pranja novca, izjavio je u utorak malezijski premijer Mahathir Mohamad.

SAD, Malezija i još najmanje četiri druge države istražuju kako su milijarde dolara nestale iz fonda 1MDB kojeg je osnovao bivši malezijski premijer Najib Razak.

Američki zužioci podigli su početkom mjeseca krivične prijave protiv dvojice bivših bankara Goldman Sachsa, a jedan od njih, Tim Leissner, izjasnio se krivim za pranje novca i kršenje zakona o korupciji u insotranstvu.

Goldman Sachs zaradio je oko 600 miliona  dolara u naknadama za svoj rad s fondom 1MDB, koji je uključivao tri ponude obveznica u 2012. i 2013. godini, a kojima je prikupljeno ukupno 6,5 milijardi dolara.

„Postoje dokazi da je Goldman Sachs napravio stvari koje nisu u redu. Očigledno su nas ljudi iz Goldman Sachsa prevarili”, rekao je Mahathir te dodao kako kontrola procedura banke „ne radi baš dobro”.

Portparol Goldman Sachsa u Hong Kongu odbio je da komentariše te optužbe, a ta američka banka je u ponedjeljak porekla bilo kakve krivice.

Cijena dionice Goldman Sachsa pala je u ponedjeljak na Wall Streetu više od 7 posto, zaronivši na najniži nivo u gotovo dvije godine, nakon što je malezijski ministar finansija Lim Guan Eng izjavio kako će Malezija tražiti od banke „povraćajsvih” naknada od rada s fondom 1MDB.

Američko ministarstvo pravosuđa saopštilo je kako su visoki funkcioneri fonda i njihovi saradnici između 2009. i 2014. godine pronevjerili 4,5 milijardi dolara iz 1MDB.

Bivši premijer Najib optužen je za korupciju u Maleziji u sklopu istrage u vezi 1MDB fonda. Tvrdi da nije kriv te je porekao bilo kakve prestupe.

Malezijski finansijer Low Taek Jho je takođe optužen od stane američkih tužilaca.

SEEbiz

Check Also

Vučelić: Luka Bar izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu

Luka Bar je izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu i na čvorišta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *