Cijena za Brodogradilište niža četiri puta

Ni nakon tri godine od otvaranja stečaja u Jadranskom brodogradilištu Bijela, imovina ovog preduzeća još nije rasprodata. Stečajni upravnik Žarko Ostojić raspisao je deseti javni poziv za prodaju poslovnih prostora, kancelarijskog namještaja, zemljišta i stana ukupne vrijednosti 4,5 miliona eura.

Kako su dosadašnji pozivi za ovu imovinu bili bezuspješni, vrijednost se smanjivala, pa je sada hiljadu kvadrata poslovnog prostora i kancelarijski namještaj moguće kupiti četiri puta jeftinije od procijenjene vrijednosti, odnosno milion, a ne četiri miliona eura.

Ponude za kupovinu imovine brodogradilišta moguće je dostaviti do 7. decembra, kada će u Privrednom sudu u Podgorici biti javno otvaranje ponuda.

Stečaj u brodogradilištu otvoren je prije tri godine na predlog Poreske uprave zbog duga od šest miliona eura. Brodogradilište je nastavilo rad, kako bi se okončali započeti poslovi, a od prodaje imovine namirili povjerioci. Kako nije bilo izjava o namjeri za reorganizaciju, sud je sproveo postupak bankrotstva.

Prvom djelimičnom diobom, prije dvije godine, u potpunosti su namireni povjerioci prvog isplatnog reda u iznosu od 4,4 miliona eura, kao i drugog isplatnog reda u iznosu od 1,7 miliona eura. Tada je namireno i 4,2 miliona eura odnosno 47,2 odsto potraživanja povjerilaca trećeg isplatnog reda. Godinu kasnije raspoređeno je dodatnih 3,7 miliona eura.

Konačna presuda

Vrhovni sud je potvrdio presude Privrednog i Apelacionog suda kojima je bivšem predsjedniku odbora direktora Jadranskog brodogradilišta Stanku Zlokoviću odbijen zahtjev za isplatu 43.000 eura otpremnine. Zloković je ovaj postupak pokrenuo nakon što njegovo potraživanje u stečaju nije bilo priznato. Nakon dvije presude Privrednog, a onda i Apelacionog suda, Vrhovni je stavio tačku na ovaj spor.

Pobjeda

Check Also

Turska potrošila više od 37 milijardi dolara na izbjeglice

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska neće moći sama da se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *