Britanski sindikati strahuju od čipovanja radnika: ‘Poslodavci će imati potpunu kontrolu!’

Dodajte komentar

Britanske kompanije u ozbiljno razmišljaju o ćipovanju svojih zaposlenih. To izašlo u javnost nakon što je velika švedska tehnološka kompanija Biohax otkrila da pregovara o saradnji s velikim brojem britanskih pravnih i finansijskih kompanija.

Jedna od njih, čije ime Šveđani nisu željeli da otkriju, navodno je dio velike četvorke revizorskih kuća i ima nekoliko hiljada radnika. Kako piše Telegraph, razlog za uvođenje čipova nije kontrola zaposlenika već bolji nadzor vrijednih dokumenata.

“Čipovi će im omogućiti da unaprijed odrede ko smije ulaziti u koju prostoriju i ko ima pristup kojim spisima”, rekao je osnivač Biohaxa Jowan Österlund, inače bivši tatoo majstor.

Guardian je kontaktirao sve četiri glavne revizorske kuće za koje se nagađa da će čipovati svoje radnike i rezultat je ovakav: KPMG, EY i PwC rekle su kako ne razmatraju taj potez, a Deloitte je odbio da komentariše.

Čipovi su minijaturni, veličine zrna riže, svaki košta 150 funti i nalik su onima koji se koriste za čipovanje kućnih ljubimaca. Ugrađuju se između palca i kažiprsta. Zaposleni će njima moći da ulaze u kontrolisana područja, pomoću njih kupovati hranu u kantini, ući u zgradu i koristiti printere.

“Nema gubljenja propusnice, nema zaboravljanja, uvijek imate backup. Mikročipovi koriste istu tehnologiju kao beskontaktne kartice koje se sve više koriste”, pojašnjava Österlund.

Poslodavci i sindikati protiv

No, najveća organizacija poslodavaca u Velikoj Britaniji, CBI, nije oduševljen najavom iz Švedske.

“Tehnologija mijenja način na koji radimo i shvatamo svoj posao, ali nije nam bilo ugodno da vidimo ovakve najave. Poslodavci se moraju više koncentrisati na prioritetne aktivnosti, poput osjetnih pogodnosti za zaposlene”, rekao je portparol CBI-a, organizacije koja inače obuhvata oko 190.000 britanskih kompanija.

Glavni sindikat Velike Britanije, TUC, zabrinut je za privatnost zaposlenih.

“Mikročipovanje će dati šefovima još više moći i kontrole nad radnicima. Poslodavci ne smiju prisiljavati radnike na ugradnju čipova”, naglasio je glavni sekretar TUC-a Frances O'Grady za Guardian.

Telegraph piše kako je u Švedskoj čipovano 4000 građana, a, očekivano, nisu svi bili oduševljeni  isprva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *