Otvaranje: Berze porasle na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica su porasle, ponajviše u energetskom sektoru, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte nakon oštrog pada prošle nedjelje.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 10,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,70 posto, na 7.153 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 posto, na 11.545 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 5.125 bodova.

Najviše su jutros porasle, u prosjeku 1,8 posto, cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte, nakon što su prošl enedjelje potonule više od 3,5 posto.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela skočila 1,4 posto, na 61,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 2,1 posto, na 71,10 dolara.

Cijene nafte pod pritiskom su već nedjeljama zbog manjeg nego što se očekivalo pada iranskog izvoza, nakon uvođenja američkih sankcija, ali i povećanja proizvodnje svih najvećih svjetskih proizvođača nafte – SAD-a, Rusije i Saudijske Arabije.

Zbog toga su prošle nedjelje cijene nafte uronile u područje ′medvjeda′, 20 posto ispod svoje prethodne najviše nivoe.

S druge strane, pod pritiskom su dionice duvanske industrije zbog izvješća Wall Street Journala da Američka agencija za hranu i lijekove planira da zabrani mentol cigarete.

Zbog toga je jutros cijena British American Tobaccoa potonula 11 posto, dok je dionica Imperial Brandsa pojeftinila više od 3 posto.

A na azijskim su berzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 10,00 sati bio u minusu 0,5 posto, jer su ulagače pokolebale nove naznake usporavanja rasta kineske ekonomije i pad cijena dionica na Wall Streetu u petak.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 posto, na 22.269 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *