Naslovne strane dnevnih novina za 12. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Umjesto plata, zadužuju se kod Aca

Zaposleni u Regionalnom vodovodu kreditno su se zadužili kod Prve banke, jer im državna komj panija ne isplaćuje zarade zbog blokade računa na iznos od 12 miliona eura. Aranžman da se zarade isplaćuju na ime kreditnih pozajmica koje radnici uzimaju, Ragionalni vodovod je zaključio sa bankom Aca Đukanovića, brata crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, kako bi se kupio socijalni mir, tvrde u Demokratskoj Crnoj Gori.

Crna Gora bi da ulaže u bugarsku nuklearku

Crna Gora je zainteresovana da investira u nuklearnu elektranu u Bugarskoj, kazala je ambasadorka u Sofiji Snežana Radović. Ambasadorka i bugarska ministarka energetike Tamenuško Petkova sastali su se prošle nedjelje kako bi razgovarale o energetskoj saradnji dviju zemalja.
Bugarska nacionalna televizija (BNT) javila je da je Petkova obavijestila ambasadorku o izvještaju koji je ranije prošle sjednice usvojen na sastanku Savjeta ministara o proceduri za izbor investitora za nuklearno postrojenje Belene.

Dnevne novine

Izvoz, flaširanje vode i kamp na Karuču

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje (RVCP) će proširiti poslovanje u narednih desetak godina kroz više atraktivnih projekata poput izvoza vode, fabrike za flaširanje vode i turističkog naselja. U izvještajima o realizaciji godišnjeg plana rada i finansijskim rezultatima za 2017, koje je Vlada usvojila kao jedinstven dokument, navode se ambiciozni detalji Plana rada do 2030. godine za ovu kompaniju, na čijem je čelu Goran Jevrić.

Dogodine prednost zaduživanju na domaćem tržištu

Sve obaveze u narednoj godini će se nesmetano servisirati. Za otplatu duga tokom 2019. biće korišćeni depoziti ostvareni u tekućoj godini, koji se procjenjuju na 180 do 200 miliona eura. Vlada će prednost prilikom zaduživanja dati domaćem tržištu i izdavanju lokalnih obveznica. Druga garancija Svjetske banke zavisiće od naših rezultata reformi u upravljanju javnim finansijama, tržištu rada, penzijskom i finansijskom sektoru, kazao je u intervjuu Pobjedi ministar finansija Darko Radunović.

U zakup 192 ha

Zainteresovani za zakup 192 hektara zemljišta na lokalitetima Šas i Fraskanjel u Ulcinju, mogu dostaviti svoje ponude Vladi do 25. decembra u 13 časova. Kako se navodi u javnom pozivu, do sada najveća površina oglašena je nakon procjene Komisije za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, a sa ciljem “privlačenja novih investicija u poljoprivredi, koje će omogućiti dalje unapređenje domaće proizvodnje, otvaranje novih radna mjesta i biznis mogućnosti”.

Dan

Povoljniji uslovi za kredite

Kreditni uslovi za privredu i stanovništvo u drugom kvartalu bili su povoljniji u odnosu na prethodni, posebno po osnovu nižih marži, provizija i naknada, pokazao je izvještaj o rezultatima ankete Centralne banke (CBCG). – Banke očekuju nastavak ublažavanja kreditnih uslova i u narednom kvartalu, osim u pogledu zahtjeva kolaterala pri kreditiranju privrede, gdje predviđaju pooštravanje saopšteno je iz CBCG.

Planiraju investicije u najkreativnije ideje

U M:tel digitalnoj fabrici tokom jeseni obučeno je na stotine mladih biznismena, a kompanija M:tel, prema riječima njenih predstavnika, planira investicije u najbolje i najkreativnije ideje koje se mjere u početku desetinama hiljada eura. Pi ar menadžer M:tel digitalne fabrike Bojana Maraš kazala je da preduzetnici koji imaju kvalitetne ideje mogu sredstva dobiti na više načina, od različitih takmičenja, hakatona, pa do Startap akademije, prve tog tipa koja se održava u Crnoj Gori.

Bez pomoći Vlade, odmah bi se ugasili

Finansijski pokazatelji iskaza Montenegroerlajnza (MA) pokazuju da je ta kompanija u bezizlaznoj situaciji, ukoliko izostane jasna podrška vlasnika, odnosno Vlade. – Kompanija je u 2017. godini smanjila gubitak i to za sedam miliona, ali je on i dalje iznosio 4,6 miliona eura. Najveća ušteda ostvarena je zbog smanjenja troškova za operativni lizing od 3,4 miliona.

Pobjeda

Dogodine prednost zaduživanju na domaćem tržištu

Sve obaveze u narednoj godini će se nesmetano servisirati. Za otplatu duga tokom 2019. biće korišćeni depoziti ostvareni u tekućoj godini, koji se procjenjuju na 180 do 200 miliona eura. Vlada će prednost prilikom zaduživanja dati domaćem tržištu i izdavanju lokalnih obveznica. Druga garancija Svjetske banke zavisiće od naših rezultata reformi u upravljanju javnim finansijama, tržištu rada, penzijskom i finansijskom sektoru. Od Svjetske banke se očekuje do 15 miliona eura kredita za smanjenje prekobrojnih u državnoj administraciji, kazao je u intervjuu Pobjedi ministar finansija Darko Radunović.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *