CBCG: Povoljniji uslovi za kredite

Dodajte komentar

Kreditni uslovi za privredu i stanovništvo u drugom kvartalu bili su povoljniji u odnosu na prethodni, posebno po osnovu nižih marži, provizija i naknada, pokazao je izvještaj o rezultatima ankete Centralne banke (CBCG).

“Banke očekuju nastavak ublažavanja kreditnih uslova i u narednom kvartalu, osim u pogledu zahtjeva kolaterala pri kreditiranju privrede, gdje predviđaju pooštravanje”, saopšteno je iz CBCG.

Savjet CBCG razmatrao je i usvojio izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za drugi kvartal.

Banke su ocijenile da je tokom drugog kvartala tražnja za kreditima privrede i stanovništva porasla.

“Tražnja privrede bila je vođena potrebom za finansiranjem kapitalnih investicija, obrtnih sredstava i restrukturiranjem postojećih dugova, dok su kod stanovništva glavni faktori rasta tražnje potrebe za refinansiranjem postojećih dugova, kao i kupovina nepokretnosti i trajnih potrošnih dobara”, objasnili su iz CBCG.

Na sjednici Savjeta je konstatovano da je, prema konačnim podacima Monstata, realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u prošloj godini iznosila 4,7 odsto.

Prema preliminarnim podacima u prvom i drugom kvartalu ove godine ostvaren je rast od 4,5 odsto, odnosno 4,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period precizirali su iz CBCG.

Kada je u pitanju bankarski sektor, tokom septembra je zabilježen dalji pad nekvalitetnih kredita, pa je njihovo učešće sniženo na 6,7 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *