Allianz ostvario 25 posto veću neto dobiti u trećem kvartalu

Njemački osiguravač Allianz u petak je objavio da mu je neto dobit u trećem ovogodišnjem kvartalu bila za četvrtinu veća u poređenju s istim razdobljem prošle godine zahvaljujući manjim iznosima naknade šteta izazvanih prirodnim katastrofama.

Neto dobit u trećem je tromjesečju iznosila 1,9 milijardi eura, što je gotovo 25 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazao je poslovni izvještaj najvećeg evropskog osiguravača. Operativna dobit u posmatranom razdoblju je uvećana za petinu, na tri milijarde eura, objavio je njemački osiguravač s dugogodišnjim poslovanjem u Hrvatskoj.

Poboljšanje dobiti u Allianzu pripisuju manjim iznosima po odštetnim zahtjevima vezanim uz prirodne katastrofe i smanjenim troškovima. Izvršni direktor Oliver Baete istaknuo je snažne rezultate u svim segmentima u dosadašnjem toku godine te veću produktivnost. Poručuje ujedno da kompanija ostaje na putu zacrtane operativne dobiti za cijelu godinu u rasponu od 10,6 do 11,6 milijardi eura.

“Uvelike smo uvjereni da ćemo ostvariti i naše ciljeve za cijelu godinu”, izjavio je.

Glavni finansijski direktor Giulio Terzariol još je ljetos izrazio nadu u ostvarivanje zacrtane dobiti za 2018. godinu bliže gornjoj granici očekivanog raspona, podsjeća dpa.

Check Also

Sem Konif Alende je novi Spark.me 2019 govornik

Organizacioni tim Spark.me, jedne od najvećih marketinških konferencija u Jugoistočnoj Evropi, koja je zakazana za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *