Dolar ojačao u odnosu na korpu valuta

Kurs dolara u petak je ojačao na međunarodnim tržištima prema najvišim nivoima u 16 mjeseci prema košarici valuta jer je američka centralna banka Fed uz važeće kamatne stope potvrdila i planove o daljem zaoštravanju monetarne politike.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke valute prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je ojačao najviše u nedjelju dana, od 96,89 bodova, što je nadomak najviših nivoa u 16 mjeseci od 97,20 bodova, koliko je u jednom trenutku dostigao 31. oktobra.

Euro je pritom oslabio blagih 0,2 posto i njime se jutros trgovalo po 1,1343 dolara, nakon većih gubitaka dan ranije, a pritiskaju ga spor između Evropske unije i Italije zbog budžetskog deficita te zabrinutosti zbog usporavanja gospodarstva eurozone u cjelini.

Cijena mu je u proteklih šest mjeseci pala oko 4,2 posto prema dolaru.

Funta je u petak oslabila 0,4 posto prema dolaru, na 1,3015 dolara. Britanskoj valuti u posljednje vrijeme podršku pružaju očekivanja investitora da su London i Brisel blizu postizanja sporazuma o brexitu.

U Japanu, gdje se očekuje da će se kamatne stope zadržati na vrlo niskim nivoima , cijena jena drži se nedaleko najnižih nivoa u pet nedjela prema dolaru i na gubitku je 2,2 posto u posljednjih 10 dana trgovanja. Jutros je pak bio na dobitku oko 0,2 posto prema dolaru, kojim se tako trgovalo po 111,86 jena.

Check Also

Šest savjeta za proljećno uređenje stana

Proljeće je i zvanično stiglo, a s njim i pozitivne promjene koje u naš život …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *