U Americi su održani najskuplji “midterm” izbori u istoriji

Dodajte komentar

Iza SAD-a su, čini se, najskuplji ‘midterm’ izbori u sitoriji. Naime, procjene govore da su razni donatori svoje favorite za Kongres na sredini mandata predsjednika Donalda Trumpa do početka novembra podržali s oko 5,2 milijarde američkih dolara, što je čak 35 posto više nego na izborima prije četiri godine, tvrdi britanski The Guardian, pozivajući se na podatke koje je objavila neprofitna organizacija Centar za odgovornu politiku (CRP) iz Washingtona.

Donacije su se slijevale kako u džepove republikanaca, koji su, na kraju, izgubili Zastupnički dom Kongresa, ali su zadržali većinu u Senatu, tako i u džepove demokrata, koji su na ovim izborima osvojili većinu u Zastupničkom domu. No, donatori se nisu sustezali ni od finansiranja ostalih, izvan SAD-a manje poznatih političkih opcija. Konačno, novac su donirali i kandidatima na nižim nivoima od savezne, poput onih za guvernere pojedinih saveznih država. Ne nedostaje ni slučajeva da su podržavali kandidate obije političke opcije, iako neke od njih samo simboličnim iznosima.

Vodi bračni par Adelson

Podaci koje je prikupio CRP, a objavio britanski dnevnik, pokazuju da su pojedinci pojedinim kandidatima i strankama donirali na milione dolara. Top 20 najizdašnijih donatora na netom završenim američkim izborima drže bračni par Sheldon i Miriam Adelson. Sheldon je svojim bogatstvom od 30 milijardi dolara podržao Trumpa na predsjedničkim izborima prije dvije godine, a finansijskoj podršci republikancima ostali su vjerni i na ‘midterm’ izborima. Njihov financijski doprinos u CRP-u ovoga puta procjenjuju na čak 113 miliona USD!

Drugo mjesto na listi donatora drže Thomas Steyer i njegova supruga Kathryn Ann Taylor. Nekadašnji šef hedge fonda, iza kojeg je i dugotrajna praksa doniranja novca demokratama, na ovim je izborima podržao kandidate koji se bore protiv klimatskih promjena, a mahom dolaze iz demokratskih redova. Ukupna vrijednost donacija tog bračnog para na ovim se izborima procjenjuje na 50,7 miliona  USD, procjenjuju u CRP-u.

Na trećem mjestu po izdašnosti donacija su Richard i Elizabeth Uihlein, osnivači kurirske kompanije Uline. Oni su s 39 miliona USD pomogli snage koje se zalažu za “manju državu i ubrzanje ekonomskog rasta”, odnosno za republikance.

Četvrto mjesto donatora drži Michael Bloomberg, multimilijarder i nekadašnji gradonačelnik New Yorka. Njegove donacije u ovom izbornom ciklusu u SAD-u CRP procjenjuje na oko 38 miliona USD, a išle su u fondove demokrata.

Soros na sedmom mjestu

Donald Sussman na petom je mjestu pojedinačnih donatora na ovim izborima u SAD-u. Njegove donacije u CRP-u procjenjuju na oko 22,8 miliona USD, a bile su namijenjene snagama koje podupiru demokrate.

Na šestom je mjestu James Simons, još jedan finansijer i multimilijarder, koji već decenijama finansijski potpomaže demokrate. Ovoga je puta demokratima donirao oko 18,9 miliona USD, tvrde u CRP-u.

George Soros iskazao se u donacijama i na ovim američkim izborima. Njegove donacije u CRP-u procjenjuju na oko 17 miliona USD, a otišle su snagama koje podržavaju demokrate.

S druge strane, Stephen Scharzman, osnivač investicione Blackstone Grupe, koji je usko vezan uz Trumpovu administraciju, i njegova supruga Christine, s oko 12,8 miliona USD pomogli su republikancima. Iznosom svojih donacija plasirali su se na osmo mjesto na top 20 ljestvici donatora na ovim američkim izborima, kažu u CRP-u.

Najbogatiji čovjek daje svima

Osnivač i čelni čovjek Amazona Jeff Bezos i njegova supruga MacKenzie na ovim su izborima donirali preko 10 miliona USD, a donacije su dali kako demokratama, tako i republikancima, odnosno snagama koje podržavaju dvije najveće američke stranke, pokazuju podaci CRP-a. Iznos donacije svrstao ih je na 11. mjesto najvećih donatora na aktualnim američkim izborima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *