Spoljnotrgovinski suficit Kine 34 milijarde dolara, trgovci jači od tarifa

Kina je u oktobru zabilježila rast izvoza i uvoza koji je nadmašio prognoze, izvijestila je kineska Opšta uprava carina.

Izvoz je u oktobru, denominiran u američkim dolarima, porastao za 15,6 odsto u odnosu na godinu dana ranije, što je znatno iznad očekivanja ekonomista koji su predviđali rast od 11 odsto.

Prethodnog mjeseca, izvoz je na godišnjem nivou zabilježio porast od 14,5 odsto, prenosi Rojters.

Istovremeno, kineski uvoz je u dolarskom iznosu u oktobru bio veći za 21,4 odsto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nadmašivši očekivanih 14 odsto, a u septembru je bilježio rast od 14,3 odsto na godišnjem nivou.

Američko tržište

Ukupan spoljnotrgovinski suficit je u oktobru iznosio 34,01 milijardu dolara, što je niže od očekivanja ekonomista od 35 milijardi dolara.

Uprkos tarifnom ratu sa Sjedinjenim Američkim Državama, Peking je u oktobru i sa tom zemljom registrovao suficit u trgovini od 31,78 milijardi dolara, u odnosu na rekordnih 34,13 milijardi dolara prethodnog mjeseca.

Pošiljke na američko tržište porasle su za 13,3 odsto međugodišnje na 42,7 milijardi dolara, dok su u septembru bile povećane za 13 odsto.

Uvoz američke robe je iznosio 10,9 milijardi dolara i za 8,5 odsto je veći nego u istom prethodnom mjesecu.

Rast uvoza je usporio u odnosu na septembar, kada je iznosio devet procenata.

Kumulativni trgovinski suficit Kine sa SAD-om od januara do kraja oktobra iznosi 258,15 milijardi dolara, navodi Rojters.

Check Also

Nakon 13 godina, Apple izgubio titulu najinovativnije kompanije

Prvi put u trinaest godina, od kada konsultantska kuća Boston Consulting Group sprovodi istraživanje najinovativnijih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *