Robyn Denholm zamijenila Elona Muska u Odboru direktora Tesle

Proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je u četvrtak da je Robyn Denholm imenovana za predsjednicu odbora direktora, na kojemu je dosad bio osnivač te kompanije Elon Musk, koji će i dalje biti izvršni direktor.

Elon Musk je nedavno pristao da se povuče s mjesta predsjednika odbora direktora u nagodbi s Američkom komisijom za hartije od vrijednosti (SEC), koja je zatražila da na tom mjestu bude nezavisna osoba.

Prema nagodbi, Musk će ostati izvršni direktor u Tesli, ali u iduće tri godine neće biti predsjednik odbora, a on i Tesla platiće po 20 miliona dolara kazne. Do nagodbe je došlo nakon što je SEC optužio Muska za prevaru zbog niza lažnih i obmanjujućih tweetova i zatražio da ga se ukloni s čela Tesle.

Nova predsjednica odbora Robyn Denholm je od 2014. godine nezavisna direktorica u odboru Tesle, a od prošle je godine finansijska i direktorica za strategiju u australijskoj telekomunikacionoj kompaniji Telstra. S tih mjesta u Telstri odstupiće nakon što joj istekne šestomjesečni mandat.

Check Also

Nakon 13 godina, Apple izgubio titulu najinovativnije kompanije

Prvi put u trinaest godina, od kada konsultantska kuća Boston Consulting Group sprovodi istraživanje najinovativnijih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *