Bivši radnici Boksita prijete blokadom: Traže povezivanje radnog staža

Dodajte komentar

Bivši radnici nikšićkih Boksita, njih preko pedeset, okupili su se ispred upravne zgrade tog preduzeća u znak protesta što im još uvijek nije povezan radni staž za 2009/10.godinu pa zbog toga imaju privremene, umjesto trajnih penzija. Kako su objasnili u pitanju je oko 160 bivših radnika kojima nije povezan staž od sedam do 17 mjeseci, pa su im zbog toga i penzije manje od 18 do 25 eura mjesečno. Odlučili su, kako su kazali, da pošalju dopise stečajnom upravniku, predsjedniku Opštine i svim relevatnim institucijama i ukoliko ne dobiju odgovor za sedam dana blokiraće odvoz rude, kako bi na taj način skrenuli pažnju na sebe.

„Ukoliko se ne odgovori pozitivno svi radnici kojima nije uplaćen i povezan radni staž doći će na Kameni krst i blokiraće rudu. Penzionisao sam se u decembru 2009. i još uvijek mi je privremena penzija jer mi nije povezano sedam mjeseci staža. Od tada mi je svakog mjeseca penzija manja za 18 eura, aako umrem moja žena nema nikakvo pravo na penziju“, kazao je Vladimir Lončar.

Kako je objasnio prije nekoliko godina im je rečeno da će svim radnicima biti povezan radni staž, ali da je to urađeno samo za oko 240 bivših boksitaša, dok ostali i dalje čekaju da se to obećanje ispuni.

Miroje Čvorović je pokazao odgovor stečajnog upravnika Mladena Markovića od prije četiri mjeseca u kome stoji da je izmirenje obaveza po osnovu nepovezanog staža počelo 2016.godine i da se „odvijalo u zavisnosti od priliva sredstava bez ikakve diskriminacije prema bilo kom bivšem radniku, tako da će se sa izmirenjem preostalih obaveza po tom osnovu nastaviti kada za to budu ispunjeni uslovi“.

Međutim, kako bivši radnici rekoše, niko im nije objasnio kada će se to dogoditi. Ljubo Rašković se penzionisao 2010. i, kako je kazao, od tada čeka da mu povežu 17 mjeseci staža. Za razliku od njega Janko Matović i još desetak bivših radnika su na Biro rada jer im upravo taj nepovezani staž nedostaje da bi mogli da se penzionišu.

„Na Biro sam već osam godina i sada sam stekao pravo da se penuionišem, ali ne mogu zbog tih sedam mjeseci koje mi fale. Tražio sam da ja to sedam mjeseci uplatim, to je nepuno hiljadu eura, ali rekli su da ne mogu“, kazao je Matović koji sa Biroa prima 70 eura.

Ljubomir Milović je pozvao sve bivše radnike Boksita kojima nije povezan radni staž da se za nedjelju dana ponovo okupe ispred upravne zgrade i dogovore o daljim koracima, ukoliko do tada ne dobiju pozitivan odgovor od nadležnih.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *