Toyota na kraju godine očekuju zaradu od 20 milijardi dolara

Japanski proizvođač automobila Toyota u utorak je izvijestio o povećanoj neto dobiti u prvoj polovini poslovne godine zahvaljujući snažnim globalnim prihodima i mjerama smanjenja troškova.

U šestomjesečnom razdoblju zaključno s septembrom neto dobit porasla je za 16 posto u poređenju s istim razdobljem godine ranije, na 1.240 milijardi jena (10,96 milijardi dolara).

Prihodi su mu porasli za 3,4 posto, na 14.700 milijardi jena, pokazao je poslovni izvještaj o rezultatima poslovanja u prvih šest mjeseci poslovne godine koja završava u martu 2019. godine.

Japanski div automobilske industrije poboljšao je ujedno procjene neto dobiti za cijelu godinu, prema kojoj sada očekuje neto dobit od 2.300 milijardi jena (20,3 milijardi dolara). U ranijoj procjeni očekivan je godišnji iznos od 2.120 milijardi jena.

Ako se takve procjene i ostvare, neto dobit Toyote biće i dalje niža od rekordnih 2.490 milijardi jena ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Osvrnuvši se na uštede, visoki funkcioner kompanije Masayoshi Shirayanagi u saopštenju je izjavio da Toyota postojano bilježi napredak u nastojanjima usmjerenim rezanju troškova poslovanja.

Japanskim automobilskim proizvođačima glavobolje zadaju priče o mogućem uvođenju američkih carina na uvoz automobila. Zvanični Washington zasad je odložio taj potez, napominje AFP.

Check Also

Predstavnici IRF-a posjetili fabriku mineralne vode Rada (video)

Predsjednik Investiciono razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, posjetio je danas sa saradnicima fabriku mineralne vode Bijela …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *