Toyota na kraju godine očekuju zaradu od 20 milijardi dolara

Dodajte komentar

Japanski proizvođač automobila Toyota u utorak je izvijestio o povećanoj neto dobiti u prvoj polovini poslovne godine zahvaljujući snažnim globalnim prihodima i mjerama smanjenja troškova.

U šestomjesečnom razdoblju zaključno s septembrom neto dobit porasla je za 16 posto u poređenju s istim razdobljem godine ranije, na 1.240 milijardi jena (10,96 milijardi dolara).

Prihodi su mu porasli za 3,4 posto, na 14.700 milijardi jena, pokazao je poslovni izvještaj o rezultatima poslovanja u prvih šest mjeseci poslovne godine koja završava u martu 2019. godine.

Japanski div automobilske industrije poboljšao je ujedno procjene neto dobiti za cijelu godinu, prema kojoj sada očekuje neto dobit od 2.300 milijardi jena (20,3 milijardi dolara). U ranijoj procjeni očekivan je godišnji iznos od 2.120 milijardi jena.

Ako se takve procjene i ostvare, neto dobit Toyote biće i dalje niža od rekordnih 2.490 milijardi jena ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Osvrnuvši se na uštede, visoki funkcioner kompanije Masayoshi Shirayanagi u saopštenju je izjavio da Toyota postojano bilježi napredak u nastojanjima usmjerenim rezanju troškova poslovanja.

Japanskim automobilskim proizvođačima glavobolje zadaju priče o mogućem uvođenju američkih carina na uvoz automobila. Zvanični Washington zasad je odložio taj potez, napominje AFP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *