Cijene nafte u svijetu padaju, u Crnoj Gori ništa od pojeftinjenja

Dodajte komentar

Iako je cijena nafte na svjetskom tržištu posljednje tri sedmice u padu, značajneg pojeftinjenja goriva na crnogorskim pumpama još nema. Na londonskom tržištu cijena barela nafte pala je za dodatno na 72,5 dolara, dok je na američkom tržištu barel takođe pojeftinio i spustio se na 62,8 dolara. Ipak, ni to što se odnos eura i dolara nije značajnije mijenjao nije dovelo do toga da crngorski vozači toče jeftinije gorivo.

Naprotiv, crnogorski građani, trenutno, plaćaju gorivo koje je među najskupljim, ne samo u regonu nego i u Evropi.

U Crnoj Gori prosječna plata iznosi 512 eura, a litar goriva 1.41 eura.

Poređenja radi u Češkoj prosječna zarada je 837 eura, a gorivo 1,30 eura.

U Poljskoj, građani prosječno zarade za mjesec dana 832 eura, a litar goriva je 1,19 eura.

Čak i u nekim država koje su daleko razvijenije od Crne Gore situacija sa naftnim derivatima je povoljnija. Najbolji primjer je Austrija gdje prosječna plata dostiže nešto više od 2.300 eura, a vozači litar goriva plaćaju 1,34 eura.

Priču da je gorivo u Crnoj Gori preskupo, te da građani trpe zbog toga, nedavno je u Skupštini pokušao, kroz predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, da pokrene poslanik SDP-a Raško Konjević ali je ostao bez podrške. Naime, za predlog Konjevića da bi trebalo otvoriti raspravu o ovoj temi nijesu glasali poslanići DPS-a i SD-a.

Bošnjačka stranka, Liberalna partija i HGI su bili uzdržani, a predlog su podržali samo poslanici DF-a i Genci Nimanbegu ispred Albanske alternative, što je bilo nedovoljno, te je Skupština odbila i da raspravlja pomenutom predlogu.

Konjević je u izjavi za portal Standard saopštio da je odlukama Vlade i Parlamenta litar goriva u prošloj godini povećan 15 centi.

“Trenutno, na nivou EU, minimalni dozvoljeni nivo akciza za eurodizel je 330 eura na 1.000 litara, dok je u Crnoj Gori čak 440 eura, odnosno 110 eura veći. Takođe, minimalni dozvoljeni nivo akciza za BMB 95 i 98 je 359 eura na 1.000 litara, a u našoj državi je skoro 200 eura veći“, objasnio je Konjević.

Poslanik SDP-a smatra da ima prostora da se akcize smanje.

“Tokom prošle godine kroz akcize gorivo je poskupjelo 15 centi. To znači da smo teret ove krize rasporedili na način, da figurativno rečeno, zavlačimo ruke u džep svakom građaninu. Prostora za smanjenje akiciza ima jer u avgustu je budžet bio suficitu od 34 miliona. Dakle, više je nego dovoljno prostora da teret ne svaljujemo na građane”, zaključio je Konjević.

Izvor: Standard.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *