Francuska: Marketi će prodavati jeftinije gorivo

Dodajte komentar

Dva najveća francuska lanca hipermarketa, Lekler i Karfur najavili su da će ovog mjeseca prodavati benzin po relativno niskim cijenama.

Ovakva odluka dolazi kao odgovor na bijes koji je u javnosti izazvao plan vlade za uvođenje poreza na gorivo, što će, kako kažu kritičari, pogoditi kupovnu moć potrošača.

Iz Karfura je saopšteno da će specijalna cijena benzina važiti do 17. novembra, dok će Leklerova slična ponuda važiti do kraja ovog mjeseca, prenosi Rojters.

Vlada u Parizu uvela je porez na gorivo kako bi se uhvatila u koštac sa emisijom gasova sa efektom staklene bašte, a predsjednik Emanuel Makron je takođe stao u odbranu podizanja cijena goriva na benzinskim stanicama.

Takva mjera vlade je, međutim, naišla na bijes javnosti, a protivnici ove mjere su za 17. novembar najavili protestne blokade širom Francuske.

Bes potrošača zbog poreza na gorivo je najnoviji znak nezadovoljstva javnosti sa kojim se suočava Makron.

Francuska ekstremna desnica “Nacionalno okupljanje” prvi put je pretekla Makronovu partiju “Republika u pokretu” u anketama građana o tome kako namjeravaju da glasaju na izborima za Evropski parlament 2019. godine.

Makronovu poziciju u javnim anketama je uzdrmao i odlazak dva istaknuta ministra, dok su uporno visoka nezaposlenost, visoki porezi i rastuće cijene goriva dodatno pojačali znake slabljenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *