Eurofond izgubio sudski spor: Šest akcionara dobija blizu pola miliona eura

Dodajte komentar

Privredni sud je u ponovljenom postupku donio presudu da zatvoreni investicioni fond Eurofond isplati za šest nesaglasnih akcionara zajedno sa sudskim troškovima nešto manje od pola miliona eura, potvrđeno je juče “Vijestima” iz nekoliko izvora. Presudu je donio sudija Faruk Mušović.

Za šest akcionara Eurofonda Andriju Bojbašu, Nikolu Radunovića, Srećka Uskokovića, VIP broker diler, Lazara Janinovića i firmu Global deal trebalo bi da bude isplaćeno ukupno nešto više od 462 hiljade eura plus dodatnih 20-ak hiljada eura po osnovu sudskih troškova.

Apelacioni sud je početkom jula ove godine usvojio žalbu Eurofonda i društva za upravljanje Euroinvest i ukinuo presudu Privrednog suda na osnovu koje je trebalo da bude isplaćeno 67 nesaglasnih akcionara ovog fonda, čime je predmet vraćen na ponovno suđenje.

Naloženo je tada prvostepenom sudu da izvrši razdvajanje predmetnih parnica koje su spojene radi zajedničkog raspravljanja, kako bi u odvojenim postupcima otklonio propuste. Glavni propust je bio što su tužioci tražili da sud, pored Eurofonda, obaveže i Euroinvest da im nadoknadi vrijednost akcija koje posjeduju.

Od 161 nesaglasnog akcionara Eurofonda njih oko 70 prvobitno je prije par godina tužilo fond i Euroinvest. Nesaglasni akcionari potraživali su prvobitno čak oko 5,8 miliona eura, a jedan dio njih koji nijesu pokretali parnicu, u međuvremenu su djelimično ili u potpunosti isplaćeni.

Apelacioni sud različito je postupao u sudskim postupcima. Prethodno je poništio jednu, a preinačio drugu presudu Privrednog suda donijetu u korist tri nesaglasna akcionara Eurofonda iz Nikšića.

Vrhovni sud je, međutim, još polovinom juna prošle godine unificirao praksu zauzimanjem stava da se isplata vlasničkog uloga jedino može tražiti od Eurofonda, a ne od društva za upravljanje. Apelacioni sud je tražio da se u ponovljenim sudskim postupcima isprave nepravilnosti.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *