DRI od oktobra prošle do oktobra ove godine izvršila 63 revizije

Dodajte komentar

Državna revizorska institucija je, od oktobra prošle do oktobra ove godine, izvršila 63 revizije, a za naredni petogodišnji period planirano je jačanje integriteta na domaćem i međunarodnom planu, uticaja u unaprijeđenju upravljanja javnim finansijama, kao i povećanje kapaciteta i efikasnosti rada intitucije.

To je saopšteno na pres konferenciji koju je organizovala DRI, povodom predstavljanja Godišnjeg izvještaja o izvršenim revizijama i aktivnostima te institucije od oktobra 2017. do oktobra 2018.

Predsjednik Senata DRI, Milan Dabović, kazao je da je, u izvještajnom periodu, DRI izvršila 63 revizije i da je godina bila intenzivna i jedna od najuspješnijih po značaju, broju i obimu izvršenih revizija.

„DRI je izvršila izvještaj o reviziji Prijedloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2017, 21 pojedinačni izvještaj o finansijskim revizijama i revizijama pravilnosti, četiri izvještaja o reviziji uspjeha, tri kontrolne revizije, jedan izvještaj o reviziji informacionog sistema, 16 izvještaja o reviziji konsolidovanih godišnjih finansijskih izvještaja političkih subjekata za 2017. i 18 izvještaja o reviziji političkih subjekata za 2016“, naveo je Dabović.

Prijedlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2017. je, kako je kazao, revidiran sa aspekata objektivnosti i tačnosti finansijskih iskaza, kao i usklađenosti aktivnosti potrošačkih jedinica sa zakonom i podzakonskim aktima.

„Finansijskom revizijom utvrđene su manje nepravilnosti, koje nisu materijalno značajne, te iz tog razloga iskazano je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje“, rekao je Dabović.

Revizijom pravilnosti Prijedloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2017. utvrđena su, kako je kazao, materijalno značajna odstupanja i neusklađenost poslovnih aktivnosti potrošačkih jedinica sa zakonima i podzakonskim aktima, pa je kako je pojasnio, iz tog razloga za reviziju pravilnosti dato uslovno mišljenje i ukupno 12 preporuka.

„Najvažnije nepravilnosti koje su opredijelile uslovno mišljenje se odnose na to što u svim slučajevima nije obezbijeđena adekvatna evidencija neizmirenih obaveza, na nedozvoljeno prekoračenja budžetske potrošnje u iznosu od 19,3 miliona po osnovu sudskih presuda, na to što nije izvršeno ponovno zaduživanje dospjelog poreskog duga kao i odloženog poreskog duga za 547 poreskih obveznika, kojima su ukinuta rješenja o reprogramu u 2017. godini, što je dovelo do potcjenjivanja ukupnog poreskog duga iskazanog u Završnom računu za 2017. godinu u iznosu od 15,2 miliona eura“ ukazao je Dabović.

Prema njegovim riječima, za 21 pojedinačnu finansijsku reviziju i reviziju pravilnosti, DRI je izrazila 18 pozitivnih, 14 uslovna, tri negativna i jedno uzdržano mišljenje i dala ukupno 178 preporuka.

„Pored toga, institucija je, kod četiri revizije uspjeha dala ukupno 48 preporuka, dok je revizijom Kadrovskog informacionog sistema Uprave za kadrove i revizijom informacionog sistema Agencije za ljekove i medicinska sredstva za 2017. dato ukupno 13 preporuka“, rekao je Dabović.

On je naveo da je za 16 revizija konsolidovanih godišnjih finansijskih izvještaja političkih partija za 2017, DRI izrazila 17 pozitivnih, sedam uslovnih i sedam negativnih mišljenja i dala ukupno stotinu preporuka.

„Za 18 revizija konsolidovanih godišnjih finansijskih izvještaja političkih partija za 2016. godinu, koje nisu ušle u prethodni Godišnji izvještaj, DRI je izrazila 11 pozitivnih, 13 uslovnih i deset negativnih mišljenja i dala ukupno 123 preporuke“, istakao je Dabović.

Ocjenom primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti u 2017. godini DRI je, kako je rekao, utvrdila da je Vlada, u dijelu izrade strateških dokumenata i objavljivanja podataka uskladila svoje aktivnosti u skladu sa zakonskom obavezom.

„DRI je, na osnovu nalaza utvrđenih revizijom Prijedloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2017. godinu i Informacije o realizaciji Akcionog plana za implementaciju preporuka DRI na kraju I kvartala 2018. godine, utvrdila da je povećan nivo fiskalne discipline, objektivnosti i tačnosti iskazivanja podataka“, ukazao je Dabović.

On je istakao da je prethodni izvještajni period karakterisalo donošenje Strateškog plana razvoja za naredni petogodišnji period, koji potvrđuje posvećenost institucije ključnim vrijednostima, nezavisnosti, objektivnosti, stručnosti i integritetu.

„U skladu sa misijom i vizijom razvoja DRI, za naredni petogodišnji period planiramo jačati integritet institucije na domaćem i međunarodnom planu, jačati uticaj u unapređenju upravljanja javnim finansijama, i povećati kapacitete i efikasnost rada institucije“, rekao je Dabović.

Važan doprinos unapređenju saradnje sa zakonodavnom vlašću predstavlja, kako je rekao, potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Skupštinom Crne Gore.

„U skladu sa Sporazumom, DRI će pružati stručnu podršku Skupštini u vršenju njene zakonodavne i nadzorne uloge, dok će Skupština, u okviru svojih nadležnosti, podržavati i doprinijeti da institucija nastavi da ostvaruje misiju na nezavisan i stručan način“, rekao je Dabović.

DRI je, kako je kazao, nastavila sa aktivnim učešćem u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji kroz sprovođenje aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila iz pregovaračkog poglavlja 32 „Finansijski nadzor“.

„Na ovom polju, posvetili smo se daljem usklađivanju revizorske prakse sa međunarodnim standardima vrhovnih revizorskih institucija, jačanju revizorskih kapaciteta kroz dodatno zapošljavanje i obuku revizorskog kadra i daljem razvoju revizije uspjeha“, rekao je Dabović.

Prema njegovim riječima DRI, kroz aktivno učešće u Međunarodnoj organizaciji vrhovnih revizorskih institucija i Evropskoj organizaciji vrhovnih revizorskih institucija, pokazuje punu posvećenost razvoju međunarodne i regionalne saradnje.

„Od brojnih međunarodnih aktivnosti, posebno treba naglasiti članstvo DRI u EUROSAI Radnoj grupi za reviziju i etiku, Radnoj grupi za reviziju opština, kao i Radnoj grupi za informacione tehnologije“, rekao je Dabović.

Na pitanje novinara da li je DRI potpala pod utucaj vladajućih političkih struktura, Dabović je rekao, da je ta institucija kroz zakonodavni okvir obezbijedila funkcionlanu, finansijsku i organizacionu nezavisnost.

„Ove godine smo dali najveći broj negativnih mišljenja, a ukoliko bi postojao politički uticaj mislim da bi broj negativnih mišljenja morao da se smanjuje. DRI konstanto pojačava pritisak kada je u pitanju odgovornost u potrošnji javnih sredstava“, ukazao je Dabović.

Novinare je zanimalo da li je planirana revizija Ministarstva finansija, a Dabović je kazao da je planirano da to ministarstvo u narednom periodu bude subjekat revizije.

„Planiramo jednu takvu aktivnost i Ministarstvo finansija mora biti predmet naše pažnje i subjekat revizije i to ćemo svakako opredijeliti ili ovim ili nekim drugim godišnjim planom, ali svakako imamo to u fokusu“, kazao je Dabović.

Senator DRI, Zoran Jelić, kazao je da će DRI u narednom periodu izvršiti i revizije velikih preduzeća, koja upravljaju sa velikom državnom imovinom.

„Ovih dana ćemo uraditi godišnji plan revizija za 2019. godinu, gdje ćemo pokriti one najvažnije subjekte, gdje procjenjujemo da je veliki rizik i gdje treba, kroz reviziju, vidjeti da li se sredstva građana Crne Gore koriste na zakonom zasnovan način“, rekao je Jelić.

Senator DRI, Branislav Radulović je, na pitanje da li postoji institut namjernog stečaja, odgovorio da „nažalost postoji, jer je upravo na taj način moguće, kroz namjerno prouzrokovani stečaj od strane vlasnika privrednog društva, izbjeći plaćanje svih obaveza i na taj način država gubi više nego značajne prihode“.

Senator DRI Nikola N. Kovačević, odgovarajući na pitanje novinara, je kazao da su pripremljeni svi nedostaci Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja iz ugla DRI.

„Ovih dana ćemo to proslijediti Parlamentu sa molbom da se, u okviru Odbora za izmjenu izbornog zakonodavstva, pozabavi izmjenom Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja“, rekao je Kovačević.

On je istakao da bi tokom novembra, DRI trebalo da potpiše Memorandum o saradnji sa Državnim tužilaštvom, uz aktivno učešće Savjeta Evrope.

Kovačević je kazao da je u 2017. godini izvršeno 30 revizija političkih subjekata i dato deset negativnih mišljenja.

„Za 2018. godinu do sada je završeno 16 revizija političkih subjekata i dali smo sedam negativnih mišljenja“, naveo je Kovačević.

On je istakao da se dešava da pojedini politički subjekti po tri godine zaredom dobijaju negativno mišljenje, a za to, kako je ukazao, nema nikakvih konsekvenci.

„Trebalo bi očekivati da če biti kažnjeni od strane birača, ali nisu kažnjeni. Ovu godinu su, što se tiče revizije političkih subjekata i izbornih kamapnja, karakterisali grubi napadi pojedinih političkih subjekata na rukovodioca Kolegijuma i na pojedine članove Kolegijuma, gdje su procijenili da od toga mogu imati političke koristi. DRI će istajati na tome da sačuva svoj integritet u narednom periodu“, poručio je Kovačević.

On je naveo da je tri godine zaredom negativno mišljenje dobijala Bošnjačka stranka, Liberalna partija i Socijalistička narodna partija.

Izvor: PR Centar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *