Pejaković: Kamate na stambene kredite teško mogu padati

Dodajte komentar

Kamate nastambene kredite teško damogu padati usljed dugerocnosti i strukture depozitne baze. Ali, uz podsticaj države kao kod projekta 1000+ mogu biti povoljnije kamate od samo komercijalno opredijeljenih plasmana, kazao je u intervjuu Pobjedi generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore mr Bratislav Pejaković.

-“Generalno, mi imamo smanjenjekamatnih stopa u plasmanima,gdje najbolji klijenti imaju uslove koji su približni uslovima u razvijenim zemljama.Kretanje kamatnih stopa u najvecem dijelu ce zavisiti od politike Evropske centralne banke i rizika, gdje na sistemskom nivou imamo pozitivne ocjene od strane kreditnerejting agencije Moody’s kojaje u novom izvještaju potvrdilaocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz znacajnu izmjenu outlooka sa pozicije ,,stabilanu ,,pozitivan”, kazao je Pejaković odgovarajuci na pitanje kakvo kretanje kamatnih stopana kredite ocekuje u narednoj godini.

POBJEDA: Opšta je ocjena dasu kamate na štednju niske.Kakvo njihovo kretanje unarednoj godini ocekujete?

PEJAKOVIĆ: Evropa je generalnopreplavljena visokomlikvidnošcu, što se odražava nakamatnu stopu na depozite ikod nas. Razlog, najvece bankeu Crnoj Gori imaju banke majkeu EU i jeftinije izvore sredstava.Nešto vecu kamatu nadepozite daju domace bankejer se više oslanjaju na depozitedomaceg stanovništva iprivrede. Kod nas, ipak, nemanegativne kamatne stope gdjedepozitar placa banci što mudrži sredstva na svom racunu,a taj trend je vrlo prisutan urazvijenim zemljama Evrope.Danas je libor za euro i CHFnegativan, u rasponu oddepozita mjesecnog do jednogodišnjegi u slucaju eura ideod jednomjesecnog -0.43714 do godišnjeg -0.20914, dok u CHF od – 0.79880 do godišnjeg-0.53220, a to su osnovni parametri.

POBJEDA: Koliko je realnaocjena da se može dogoditida klijenti pocnu seliti depozite u investiciono bankarstvo i koliko bi to uticalo naklasicnu ponudu bankarskog sistema, ukoliko bi se dogodilou nekom vecem obimu?

PEJAKOVIĆ: Pomenuti trend je moguc, ali je upitno koliko jejak marketing ove usluge banaka,odnosno koliko ima zainteresovanihdepozitara. Svakaaktivnost je uslovljena licnimpreferencijama, dostupnošću sredstava, gdje kamata nije uvijek u prvom planu. Licno vidim znacajan prostor za progres ovog vida poslovanja. Investiciono bankarstvo je u zacetku kod nas i same banke ga promovišu što je osvajanje još jedne kvalitetne usluge za građane i privredu Crne Gore. Nema nikakve negativnosti na klasicnu ponudu bankarskog sistema, a pogotovu u naglašenoj likvidnosti.

POBJEDA Poostreni standardi mogu uticati na seljenje depozita ino deponenata?

PEJAKOVIĆ: Nijesam siguran na koje standarde misslite ali banke u CG u potpunosti poštuju zakonsku regulativu time i nacin otvaranja racuna i pracenja transakcija
transakcija, što ukazuje da su sredstva nerezidenata iz provjerenih izvora. Depoziti koji imaju sigurnost i prihod koji je veci nego u nekoj drugoj zemlji, ili može biti osnov za kvalitetno investiranje… nema razloga za seljenje usljed promjene bilo kog standarda.

POBJEDA: Iz CBCG navode da su dvije banke i dalje pod mjerama CBCG. Ne saopšta saopštavaju imena, ali se u javnosti govori da su u problemima i dalje Atlas i IBM. Ocekujete li da ce u narednoj godini biti banaka koje ce otići u stečaj?

PEJAKOVIĆ: Banka pod mjerama ne znaci da ce ici u stecaj. Kod banaka je najvažnija likvidnost i ukoliko ista nije ugrožena, odnosno da banka na vrijeme ispunjava sve svoje obaveze ne predstavlja problem. Naravno, ukoliko se identifikuju određene slabosti, sistem reaguje, prvo Centralna banka sa svojim pojacanim prisustvom supervizije, zakljuccima i mjerama, ali imate i Fond za osiguranje depozita gdje sve banke iz sistema izdvajaju sredstva za neželjene slucajeve, što je zakonom o Fondu za osiguranje depozita definisano, a krajem 2019. godine ocekujemo propis koji ce definisati osnivanje fonda za sanaciju banaka, koji ce takođe biti punjen od sredstava banaka kao još jedan, dodatni nivo
sigurnosti za korisnike bankarskih usluga. Pored pomenutih aktivnosti, može se tražiti strateški partner, jer banka ima pored npr. identifikovanih NPLova i znacajne naplative plasmane, kapital i imovinu koju je, nažalost, morala da stekne usljed nemogucnosti redovne naplate plasmana. Sljedeca aktivnost ili paralelno rješenje može da bude u odabiru kvalitetnog, strateškog partnera ili kupca za banku i sl. Postoji varijetet aktivnosti prije radikalnih zahvata. Svakako sistem, koliko sam upoznat, nije ugrožen.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *