Đukanović: Kreditni rejting u regionu opada dok u CG raste

Dodajte komentar

Rekordan rast BDP-a u prethodnoj godini i činjenica da su od sticanja nezavisnosti udvostručene prosječne plate i penzije, da u vremenu kada kreditni rejting u regionu opada u Crnoj Gori raste, dovoljno govore o usmjerenoj ekonomskoj politici Crne Gore, saopštio je predsjednik Milo Đukanović u Dubaiju.

Đukanović je govorio je danas na 12. konferenciji o Globalnoj rezidentnosti i prebivalištu koja je održana u Dubaiju, u organizaciji kompanije „Henli i partneri“(Henley&Partners).

Đukanović je predstavio aktuelni geopolitički položaj Crne Gore, kao zemlje koja je prije 12 godina stekla nezavisnost, ali koja ima hiljadugodišnju državotvornu tradiciju, koja je postala najnovija članica NATO-a i koja je daleko najviše odmakla u pregovorima sa EU, od svih država kandidata za članstvo.

Istakao je da je Crna Gora zemlja sa bogatom kulturno istorijskom tradicijom, nadaleko poznatim prirodnim ljepotama, koja sa svim susjedima ima kvalitetne i sadržajne odnose.

Predsjednik je posebno ukazao na napore koje je Crne Gora ostvarila za unapređenje poslovnog ambijenta i jačanje svoje ekonomije.

„Rekordan rast BDP-a u prethodnoj godini i činjenica da su od sticanja nezavisnosti udvostručene prosječne plate i penzije, da u vremenu kada kreditni rejting u regionu opada u Crnoj Gori raste, dovoljno govore o usmjerenoj ekonomskoj politici naše zemlje“, kazao je Đukanović.

On je dodao da započeti i planirani infrastrukturni projekti, kao i ekonomsko-finansijski pokazatelji u prvoj polovini ove godine, potvrđuju da naš rast i napredak nije slučajnost, već da se i u budućnosti očekuje stabilan i dinamičan rast.

Imajući u vidu temu konferencije, Đukanović je u kratkim crtama predstavio i ono što je ideja Crne Gore, u kontekstu uvođenja programa ekonomskog državljanstva zasnovanog na privlačenju direktnih stranih investicija.

U tom smislu, podsjetio da je Crna Gora od sticanja nezavisnosti imala priliv od 6 milijardi direktnih stranih investicija te da je u prethodnoj godini imala rast priliva stranih direktnih investicija od 30%, a u prvoj polovini ove od 47%, pri čemu su za samo godinu dana od članstva u NATO-u, investicije iz država članica gotovo udvostručene.

„Na temelju ostvarenih rezultata, jasna je namjera Crne Gore da nastavi s trendom rasta direktnih stranih investicija, koje donose dalji rast BDP-a u cilju dostizanja evropskog kvaliteta života“, kazao je Đukanović.

U tom kontekstu dodao je da Program kakav zamišlja Crna Gora, mora biti strogih kriterijuma, jer ne želimo ni jednu grešku koja može narušiti ugled naše zemlje te da će morati biti ispunjeni striktni kriterijumi za mogućnost dobijanja crnogorskog državljanstva i to u ograničenoj mjeri.

Đukanović je kazao da je jedini cilj, dalje unaprijediti crnogorsku ekonomiju i ujedno očuvati dosadašnje dobre poslovne prakse.

Na konferenciji su predstavljena najbolja iskustva i modeli u zemljama koje predstavljaju prepoznatljive investicione destinavije.

Tokom konferencije, predsjednik Đukanović je razgovarao sa operativnim direktorom „Henli i partneri“, Jergom Stefanom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o napretku koji je Crna Gora ostvarila u unaprijeđenju poslovnog ambijenta, kao i o prednostima programa ekonomskog državljanstva za privlačenje stranih direktnih investicija.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *