Dolazi dobro razdoblje za funtu

U četvrtak je došlo do naglog jačanja britanske funte koja je u odnosu na euro ojačala više od 1%, a u odnosu na američki dolar čak 2% u samo jednom danu. U trenutku pisanja teksta kurs EUR/GBP na platformama Admiral Marketsa iznosi 0.8778, što znači da je funta trenutno 2,5% jača nego prije tri mjeseca, ali i dalje 20% slabija nego 2015. godine – prije odluke o napuštanju EU.

Razlog naglog interesa za posjedovanje funte je napredak u pregovorima o Brexitu. U srijedu kasno naveče je Dominic Raab, britanski ministar za Brexit, izjavio da se dogovor može očekivati do 21. novembra.

Zašto je funta bila slaba?

Glavni razlog slabosti funte je odluka o napuštanju Unije. Investitori i špekulanti na finansijskim tržištima su odmah nakon referenduma počeli masovno da prodaju GBP zbog straha da će to uzrokovati novu recesiju u britanskoj ekonomiji. Strah je djelimično razumljiv, jer ostale zemlje EU su daleko najvažniji trgovinski partneri Ujedinjenom Kraljevstvu, a bez povlaštenog pristupa tim tržištima koje su britanske firme imale do sad, mnoge bi bile suočene s velikim problemima u poslovanju. Britanska centralna banka je dodatno srušila kamatne stope kako bi olakšala zaduživanje i podstakla ekonomski rast, no to je dovelo do daljnje rasprodaje funte. Naime, posjedovanje britanskih državnih obveznica više nije bilo osjetno isplativije od posjedovanja njemačkih, a pogotovo američkih obveznica, stoga se kapital iz UK počeo seliti u druge zemlje.

Pregovori o Brexitu su bili vrlo spori i mukotrpni, a prije nekoliko mjeseci se činilo da do dogovora neće ni doći, nego će Britanija i EU gospodarski sarađivati po pravilima Svjetske trgovinske organizacije, slično kao što evropske države sarađuju s južnoameričkim ili afričkim zemljama. Čak 70% špekulanta na američkom tržištu fjučersa i opcija je prošle nedjelje držalo prodajne pozicije, a ukupno su uložili 4 milijardi dolara u očekivanju daljeg slabljenja funte. Ako bi se događaji nastavili razvijati u željenom smjeru i kakav takav dogovor bude postignut do spomenutog 21. studenog, kurs funte mogao bi nastaviti rasti.

Koliko funta može ojačati?

Ako uskoro dođe do dovršetka pregovora EU i Ujedinjenog Kraljevstva o Brexitu, investitori i špekulanti će se fokusirati na ekonomsku situaciju i politike dvije centralne banke. Kada je u pitanju ekonomija, stopa nezaposlenosti u Britaniji je mnogo niža nego u ostatku Evrope, ekonomski  rast je podjednak, a stopa inflacije je u Britaniji viša. To znači da bi britanska centralna banka mogla kamatne stope dizati bržim tempom nego Evropska centralna banka. To je i potvrđeno u zvaničnim obraćanjima javnosti guvernera dvije banke. Mark Carney, glavni britanski centralni bankar već je dva puta podigao referentne kamatne stope u posljednjih godinu dana te smatra da bi bilo prikladno kamatne stope nastaviti dizati jednom godišnje, dok ECB za sada ni ne pomišlja na dizanje kamatnih stopa. To znači da je posjedovanje britanskih državnih obveznica i štednje u toj zemlji trenutno nešto isplativije nego u ostatku Evrope. Ta bi se razlika u idućim godinama mogla povećavati u korist Britanije, a to će uzrokovati prelijevanje kapitala u funtu.

Špekulanti će prvo morati nekoliko milijardi dolara i eura prebaciti u funtu kako bi situaciju na tržištu finansijskih izvedenica vratili u neutralnu poziciju, a nakon toga će vjerovatno u funtu prebaciti još nekoliko milijardi kako bi profitirali na očekivanom daljem jačanju te valute. Te aktivnosti će takođe doprinijeti jačanju funte. Dakle, ako se političari napokon dogovore o Brexitu, realno je očekivati jačanje funte u odnosu na euro od 5-10% u idućih godinu do dvije.

Check Also

Nakon 13 godina, Apple izgubio titulu najinovativnije kompanije

Prvi put u trinaest godina, od kada konsultantska kuća Boston Consulting Group sprovodi istraživanje najinovativnijih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *