U Tivtu počinje izgradnja “Lungo Mare” u Krašićima

Dodajte komentar

Izgradnja prve faze “Lungo Mare” u Krašićima počeće u ponedjeljak, 5. novembra, najavili su danas iz Opštine Tivat.

Izvođač, kompanija “Artek” dužan je da završi radove u roku od godinu.

Riječ je o prvoj fazi izgradnje lungo mare staze u dužini od 400 metara od kraja Krašića na dijelu prema Petrovićima, istočno prema centru tog poznatog vikendaškog naselja na obali poluostrva Luštica u Tivatskom zalivu.

Investiciju vrijednu 800 hiljada eura koja bi trebalo da postepeno riješi problem nelegalne uzurpacije i betonizacije obale u Krašićima, zajedno realizuju Opština Tivat i JP “Morsko dobro“.

Opština Tivat je do sada eksproprisala zemljište, uradila projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu, sprovela tendersku proceduru i izabrala izvođača radova i nadzor.

“Izgradnjom Lungo Mare Krašići I, omogućiće se nesmetano kretanje turista i pješaka obalnim područjem Krašića. Projekat Lungo Mare Krašići je samo dio ambiciozne zamisli da obalnim šetalištem duž čitave obale Tivta i Boke stvorimo pješačku komunikaciju duž čitave rivijere i na taj način omogućimo da u blagodeti mora uživaju ne samo oni koji žive u prvoj liniji nego i svi građani i turisti koji dolaze u naš grad i zaliv. Time ćemo pospješiti privredne aktivnosti, poboljšati kvalitet života građanja te podići atraktivnost destinacije”, saopštio je menadžer Opštine Tivat Marko Petričević.

Na mnogim dijelovima obale građani i turisti već uživaju u ostalim aktivnostima na moru i uz more. Na žalost na dijelu obale od Petrovića do Solila, a posebno na dijelu u dužini od 400 metara u Krašićima to donedavno nije bilo moguće zbog grube uzurpacije opštinske i državne zemlje u zoni morskog dobra.

“Neodgovorni pojedinci su parternim uređenjem na opštinskoj i državnoj zemlji sebi obezbjedili dodatni komfor a na račun svih građana. Bazenima, ogradama, roštiljima, pergolama, pižulima „pojeli“ su trasu šetališta Lungo Mare u dijelu zahvata državne studije lokacije za koju postoji revidovani glavni projekat za izgradnju šetališta”, naveo je Petričević.

Za navedeno područje bio je potpisan ugovor sa izvođačem i nadzorom kao i izdata građevinska dozvola za izvođenje radova.

“Zbog situacije na terenu do sada nismo bili u mogućnosti da izvođača uvedemo u posao. No donošenjem rešenja o rušenju koje je donio Direktorat za inpekcijske poslove i licenciranje – Direkcija za inspekcijski nadzor za južni region, te rješenjem o odbijanju žalbi u drugostepenom postupku, stvorili su se uslovi za početak radova. U međuvremenu je sa izvođačem radova potpisan aneks po kojem radovi počinju petog novembra.“ -dodao je Petričević, izražavajući zahvalnost građanima Krašića na dosadašnjem strpljenju. “Pozivamo ih na dodatno razumijevanje u toku zahtjevnih radova koji predstoje na trasi šetališta u narednom periodu“, istakao je Petričević.

Postavljaju taktilne površine

Taktilne površine kojima se javne saobraćajne površine u Tivtu prilagođavaju kretanju slijepih i slabovidih osoba, u naredna tri dana biće ugrađene na raskrsnicama ulica 21. novembra i II Dalmatinske i na prilazu JZU “Dom zdravlja”, saopšteno je iz Opštine.

Izvođač radova je kompanija “Tehnotekstil” Nikšić a vrijednost ugovorenih radova je 5.754,76 eura. Ugovorom je predviđeno postavljanje taktilnih crta vodilja (užljebljena površina) sa čepastim površinama, odnosno taktilnim poljima upozorenja. U centru Tivta su do sada taktilne površine ugrađene na raskrsnicama ulica II Dalmatinske i Palih boraca i na raskrnici ove sa Njegoševom ulicom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *