Obuka “Savremeno komuniciranje za savremeno poslovanje” okupila 30 polaznika

Dodajte komentar

Obuka “Savremeno komuniciranje ZA savremeno poslovanje” okupila je 30 polaznika iz Vladinih instutucija i kompanija, koji će, kako je saopšteno, imati priliku da usavrše interno i eksterno komuniciranje, u skladu sa najnovijim trendovima PR-a.

Obuku je organizovala Asocijacija menadžera Crne Gore (AMM) u saradnji sa Upravom za kadrove. Predsjednica Odbora za PR i marketing u AMM-u i koordinatorka projekta obuke Ana Martinović kazala je na otvaranju obuke, da su u Asocijaciji došli na ideju da organizuju obuku o poslovnom komuniciranju jer su to pokazale potrebe njihovih članova.

„Međutim, kada smo projekat predstavili Upravi za kadrove, oni su se složili sa nama da usavršavanje u uspješnom komuniciranju treba svim nivoima u Crnoj Gori, kako kompanijama, tako i Vladinom i nevladinom sektoru“, rekla je Martinović u Upravi za kadrove.

Prema njenim riječima, obuka je okupila 30 menadžera različitih nivoa, koji, kako je navela, dolaze iz privrede i iz Vladinih institucija.

„Jako nas raduje da imamo kvalitetnu grupu od 30 polaznika, sa kojima ćemo svi zajedno razmjenjivati iskustva i kominicirati u okviru obuke, i obučiti ih kako da oni budu uspješniji u komuniciranju i internom i eksternom, bez obzira čime se bave i iz koje djelatnosti nam dolaze“, istakla je Martinović.

Govoreći o konceptu predavanja, Martinović je pojasnila da je obuka koncipirana od opšteg komuniciranja ka pojedinačnim temama, navodeći da je prvo predavanje posvećeno (ne)pismenosti u kominiciranju.

„Dalje nastavljamo sa temama vezanim za poslovni protokol, organizaciju događaja, kampanja, interno komuniciranje, međuljudske odnose, kriznu komunikaciju, treninzima za javni nastup, kao i kako da digitalne alatke – poput sajta, Facebook-a ili Instagrama kompanije iz koje dolazite, iskoristite da imate pozitivan imidž“, rekla je Martinović.

Kako je istakla, jedno od predavanja biće održano van zgrade Uprave za kadrove, PR centru.

„Tu će svi oni, koji nakada nijesu posjetili PR centar, imati priliku da se upoznaju sa tim savremenim, digitalizovanim prostorom, koji zapošljava stručne kadrove. Direktorica PR Centra, Milena Kalezić, će nam pokazati kako pres konferenciju, kao jednu od alatki savremene komunikacije, možete iskoristiti na najbolji način – da se nađete sa medijima na pola puta“, kazala je Martinović.

Direktorica Uprave za kadrove, Svetlana Vuković, rekla je da ona podržava savremeno komuniciranje, navodeći da je za obuku u državnoj upravi, ali i šire.

„Drago mi je što smo bili za to da, ovdje nisu samo predstavnici kompanija koje AMM okuplja, nego i veliki broj kolega iz državne službe“, kazala je Vuković.

PR menadžerka Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Nada Pavićević, koja je održala predavanje na temu „(Ne)pismenost u komuniciranju“ ocijenila je da je ova obuka dobra prilika da pored svih drugih značajnih tema u vezi sa komunikacijom pričamo o pismenosti u XXI vijeku, da upozorimo na problem nepismenosti, ali i da akcentujemo da pismenost ne znači samo poznavanje slova“, dodala je Pavićević.

Bivša šefica Biroa za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore, Olivera Đukanović, čija tema na obuci će biti „Organizacija događaja i PR“, kazala je da će njeno predavanje biti manje teorijsko, a više praktično.

„Radićemo neku vrstu radionice, onda ću ja od vas nešto naučiti, a naučuićete i vi od mene“, kazala je Đukanović.

Savjetnica za odnose sa javnošu Uprave policije, Tamara Pavićević, čija je tema „Krizna komunikacija – upravljanje odnosima s javnošću u kriznim situacijama“, kazala je da će učesnicima obuke pokušati da prenese manje teorijski, a više praktično šta je to krizna situacija, kako se nositi sa njom i kako je uspješno riješiti.

„Oni koji žele da se bave PR-om i komunikacijama, ili to već rade u državnim organima i korporacijama, mogu uspješno riješiti tu situaciju u svoju korist i upravljati informacijama, a ne dozvoliti da te informacije izmaknu kontroli“, navela je Pavićević.

Urednik Radio televizije Crne Gore, Danijel Garić, koji će na obuci biti zadužen za temu „TV intervju/priprema i praktični dio, intervju sa novinarom i snimateljem“, kazao je da će se, sa koleginicom Marijom Racković iz Televizije Vijesti, truditi da podijele što više praktičnih informacija u vezi sa pripremom jednog televizijskog gostovanja, saradnje sa novinarima i održavanju te komunikacije.

„Trudićemo vam se da vam podijelimo informacije kako iskoristiti svojih pet, deset ili 15 minuta kad se pojavite u jednom studiju, u ne tako prijateljskom okruženju, okruženi reflektorima i kamerama“, naveo je Garić.

Marija Racković, urednica u TV Vijesti je rekla da će tokom predavanja polaznicima obuke objasniti i koliko je ponekad teško sarađivati sa ljudima koji se bave PR-om.

„Tu takođe treba biti maher, nikad ne znate kako možete dobiti informaciju od jednog PR menadžera“, istakla je Racković.

Govoreći o nastupu pred kamerama, ona je smatra da postoje ljudi koji su uvijek spremni za kamere, kao i oni koji ih se plaše, „a mi ćemo se truditi da vam taj strah donekle razbijemo“.

Polaznica obuke Nevena Keković, iz Instituta „Dr Simo Milošević“, kazala je da je u prethodnom periodu, u nekoliko navrata, bila u prilici da učestvuje u obukama vezanim za komunikaciju i poslovanju.

„Smatram da je to oblast na kojoj je potrebno neprekidno raditi radi njene primjene u poslovnoj praksi. S obzirom na agendu koju smo dobili u proteklom periodu, očekujem da do kraja obuke steknemo nova znanja i vještine, mimo onih koje smo imali do sada“, navela je Keković.

Obuka Savremeno komuniciranje ZA savremeno poslovanje će trajati do 14. decembra.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *