Naslovne strane dnevnih novina za 3. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

 

Vlada zaratila s konzorcijumom u kojem je Bemaks, odbijeni svi prigovori

Tenderski postupak za davanje u zakup zemljišta u svojini države, na lokalitetu Briska Gora u opštini Ukinj, na kojem je predviđena izgradnja solarne elektrane,biće danas nastavljen, potvrđeno je juče “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije. Vlada je u četvrtak odbila kao neosnovan zahtjev konzorcijuma Montesolar za izuzeće predsjednike Tenderske komisije ministarke Dragice Sekulić, a Ministarstvo ekonomije je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u međuvremenu, odlučilo, takođe, da i svi ostali članovi ostanu u Tenderskoj komisiji.

Svijet ima puno da nauči od Australije

Nijedna druga bogata država nije uspjela da ostvari stabilan rast tako dugo i, makar po tom mjerilu, Australija se može pohvaliti najuspješnijom ekonomijom u svijetu Posljednji put kada je Australija bila u recesiji, Sovjetski Savez je još postojao, a intemet nije. Snage na čelu sa SAD su bile upravo oslobodile Kuvajt, a skoro polovina sadašnjih stanovnika svijeta nije bila rođena.

Dnevne novine

TRAŽE MORATORIJUM NA ISTRAŽIVANJE NAFTE

Nevladina organizacija (NVO) Green Home pozvala je Vladu da hitno obustavi pripremne operacije za uplovljavanje broda za 3D seizmološka istraživanja i uvede moratorijum na istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju. U toj NVO tvrde da je riječ o visokorizičnom projektu koji donosi ozbiljne devastacijske posljedice za živi svijet mora, seizmološke rizike, rizike po zdravlje i život građana kao i ozbiljne degradacije za turizam.

Benzin skuplji samo u Albaniji i Hrvatskoj

Cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori je, i pored ovosedmičnog pojeftinjenja, među najvišim u regionu, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije. Litar ove vrste benzina vozači u našoj državi plaćaju 1,37 eura, a on je skuplji samo u Hrvatskoj i Albaniji gdje košta 1,38, odnosno 1,48 eura. Eurosuper 95 jeftiniji je u Srbiji gdje je njegova cijena 1,34 eura, Makedoniji 1,21 i Bosni i Hercegovini 1,17 eura, što je ujedno i najjeftinije u Evropi.

Nova usluga Pošte

“Usluga podrazumijeva uručenje pošiljke mase do 30 kilograma na teritorijama ovih poštanskih uprava i naplatu otkupnog iznosa u korist pošiljaoca. PostPak-om može biti poslata i naplaćena roba vrijednosti do 999 eura. Uplata, odnosno isplata otkupnog iznosa obavlja se međunarodnom poštanskom uputnicom PostCash”, saopšteno je iz Pošte.

Dan

Kad si Milov drug, štetu ti plaća država

Predlog ugovora o zakupu 270 hiljada kvadrata zemljišta za izgradnju baznog naselja planinskog centra “Kolašin 1600 između države i konzorcijuma koji čine albanski Gener 2 i firma Ski resort Kolašin 1600 klasičan je primjer korupcije. To smatraju vodeći ljudi SDP-a. Razlog je, kako su istakli, član 13 ugovora u kojem se navodi da je u slučaju da dođe do promjene primjenljivih propisa na štetu zakupca država saglasna da se šteta koju trpi zakupac utvrdi od strane nezavisnog vještaka ili tijela koje će zajedno imenovati. Primjenjivi propisi su svi lokalni i nacionalni propisi koji se primjenjuju u Crnoj Gori i koji su trenutno na snazi.

Ministarstvo krije mišljenje EK

Institut Alternativa (IA) pozvao je Ministarstvo finansija da objavi mišljenje Evropske komisije (EK) na nacrt zakona o javno privatnom partnerstvu (JPP), koje je, kako tvrde u toj nevladinoj organizaciji (NVO), dobilo u julu. Iz IA su kazali da je ministarstvo, rješenjem po zahtjevu za slobodan pristup informacijama od 15. septembra, odbilo da toj NVO omogući pristup mišljenju EK na Nacrt zakona, uz obrazloženje da ga ne posjeduje , jer je u fazi usklađivanja.

Kinezi od kursnih razlika zaradili 60 miliona eura

Kineska kompanija CRBC je u finansijskim izvještajima po osnovu efekata valutne klauzule dolarskog kredita za prioritetnu dionicu autoputa obračunala 60,8 miliona eura. Ovaj iznos se odnosi na uplate koje je CRBC primio od dana registracije, oktobra 2014. godine, do 31. decembra 2017. godine. Vlada, na čijem čelu je Duško Marković, za finansiranje autoputa uzela je kredit kod kineske Eksim banke u iznosu od 945 miliona dolara i još nije povukla sva sredstva iz tog kredita.

Pobjeda

Davanje aerodroma pod koncesiju povećaće broj gostiju

Sve nas u turizmu raduje namjera Vlade da aerodrome da na koncesiju i time obezbijedi veći kvalitet usluga i potencijal za ozbiljniju animaciju tržišta, koji su nam neophodni za produžetak sezone i više gostiju kazao je juče na sjednici predsjednik Odbora udruženja turizma PKCG Dragan Ivančević.

U hotelima 12 hiljada gostiju

Turistička postsezonajoš traje i prema posljednjim podacima imamo 12.000 evidentiranih turista, što je rast od devet odsto u odnosu na prošlu godinu, kazala je Poirtalu Analitika direktorica NTO Zeljka Radak-Kukavičić.

Dobit veća 50 odsto

Ukupna bilansna suma Hipotekarne banke na kraju septembra tekuće godine iznosilaje 528,4 miliona eura i veća je za 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz ove banke. Ukupni depoziti su 430 miliona eura i povećani su za 16,3 odsto. Dobit banke na kraju trećeg kvartala iznosi 5,17 miliona eura i veća je za 50 odsto. Iz banke su saopštili da je nastavljen trend rasta iz prethodnog perioda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *