Bankari “Goldman-Sachsa” optuženi da su pronevjerili milijarde dolara

Dodajte komentar

Američke vlasti podnijele su krivičnu prijavu protiv dvojice bivših bankara “Goldman-Sachsa” i malezijskog finansijera Đo Lova.

Prijava Ministarstva pravde se odnosi na dugogodišnji skandal u malezijskom fondu za razvoj države, 1MDB. Jedan bankar je uhapšen, dok je drugiveć priznao da je učestvovao u pranju novca. Đo Lov je još uvijek na slobodi.

Ovo su prve prijave koje je podnijela američka vlast u ovom skandalu, a optuženima se na teret stavlja da su ukrali milijarde dolara od državnog fonda i iskoristili ih za kupovinu umjetničkih djela i nekretnina.

Tvrdnje o korupciji su imale veliku ulogu u izbornom porazu bivšeg premijera Malezije Najiba Razaka.

Američke vlasti su, takođe, podnijele građanske tužbe koje za cilj imaju vraćanje luksuzne robe i ostalih stvari kupljenih novcem iz fonda.

Tužioci su naveli kako su bivši bankari Tim Leisner i Rodžer Ng sarađivali sa Lovom, kako bi podmićivali vladine službenike u Maleziji kako bi za Goldman-Sachs dobili posao pri 1MDB.

Radili su na tri transakcije obveznica i prikupili 6,5 milijardi dolara za fond. Novac je trebao podržati razvojne projekte, ali trojica su optužena da su pronevjerila 2,7 milijardi dolara.

Lov je ranije optužen u Maleziji, izjavio je da je optužba politički motivisana i rekao da nije kriv. Tim Leisner, koji je priznao krivicu, dužan je da plati 43,7 miliona dolara. On je do februara 2016. godine radio kao direktor Goldman Sachsa za jugoistočnu Aziju. Ng je bio izvršni direktor Goldmana do maja 2014. godine.

Goldman Sachs, koji je od naknada u poslu sa 1MDB zaradio 600 miliona dolara, ranije je odbacio navode o zloupotrebama, ali i da će sarađivati u istrazi, navodi BBC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *