10 godina od rođenja najpoznatije kriptovalute

Dodajte komentar

U jeku velike globalne finansijske krize prije deset godina, misteriozni Satoshi Nakamoto osmislio je digitalnu valutu koja bi mogla da zamijeni klasične valute, a bila bi decentralizovana pa bi bankama, koje su krizu i uzrokovale, na taj način bila oduzeta apsolutna moć na finansijskim tržištima.

Nakamoto je na današnji dan, 31. oktobra 2008. godine, objavio 9 stranica dug rad pod nazivom “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” u kojem je opisao sistem blockchaina, distribuirane datoteke na kojoj se zasniva novi monetarni koncept, danas poznat kao kriptovaluta. Iz ovog se razloga “Noć vještica” ujedno može smatrati i rođendanom bitcoina, blockchaina pa i generalno kriptovaluta, piše Bug.hr.

Nedugo potom, 3. januara 2009. godine Nakamoto (ko god to bio) je izrudario i prvi blok bitcoina. Nakon toga je 12. januara u prvoj zabilježenoj kripto transakciji, na bloku 170, autor bitcoina poslao 10 bitcoina developeru Halu Finneyu i tako pokrenuo tržište kriptovaluta čija će tržišna kapitalizacija u danima najveće slave, krajem 2017. godine, dosegnuti gotovo milijardu američkih dolara.

Bitcoin će godinama nakon pokretanja biti rezervisan za tržišnu nišu digitalnih “rudara” i koristiće se samo unutar malene bitcoin zajednice. Poznata je priča kako je jedan programer u ranim danima ove kriptovalute dao njih čak 10.000 za jednu pizzu, što mnogo govori o percipiranoj vrijednosti “digitalnog zlata” u to doba.

2011. godine prve će institucije i organizacije, poput WikiLeaksa, početi prihvatanje decentralizovanog oblika plaćanja, i u narednih 4-5 godina bitcoin će polako početi širiti mrežu svojih korisnika. Dane najveće slave doživjeće 2016. i 2017. godine kada je, podstaknut velikim rastom, gotovo svako ko imalo prati vijesti iz tehnologije i financija počeo razmišljati o kriptovalutama.

Najviša cijena ikada zabilježena za jedan bitcoin zabilježena je sredinom decembra 2017. godine, u vrhuncu lanjske bitcoin manije, i iznosila je tek malo ispod 20.000. Od tada se, tokom ove godine, njegova vrijednost izduvala, a s njom je splasnuo i interes mainstream javnosti za bitcoinom. Međutim, kripto zajednica i dalje je aktivna, prisutnost blockchaina širi se i na ostala područja izvan kriptovaluta, a cijena bitcoina stabilizovala se između 6 i 7 hiljada dolara. Ukupna tržišna vrijednost svih do sada izrudarenih bitcoina iznosi preko 100 milijardi dolara.

Ko je Satoshi Nakamoto i dalje nije poznato.

Bug.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *