U poljoprivredna zemljišta zakupci ulažu 9,2 miliona eura

Dodajte komentar

Na osnovu posljednjih potpisanih ugovora o zakupu državnog zemljišta u ulcinjskoj Briskoj gori, Vranovićima u Kotoru i Gloubovcima u Podgorici, biće investirano ukupno 9,2 miliona eura i zaposleno više od 40 radnika, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prema podacima Komisije za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, biće valorizovano više od 300 hektara tog zemljišta, kroz zasnivanje proizvodnje i prerade, uključujući i komplekse u nikšićkoj opštini.

“Zakupljeno zemljište biće valorizovano u skladu sa njegovim potencijalima, kroz proizvodnju i preradu u oblasti maslinarstva, vinogradarstva, proizvodnje povrća, agruma i ljekovitog i aromatičnog bilja”, kazali su u Ministarstvu.

Dodaju da je riječ o zemljištu koje je Vlada tokom protekle godine oglasila za davanje u zakup.

“Projekti će uz nova radna mjesta i supstituciju uvoza imati efekat i za životnu sredinu, kroz valorizaciju napuštenog i opožarenog zemljišta”, ukazali su u Ministarstvu.

U fazi pripreme je, kako navode u resoru kojim upravlja ministar Milutin Simović, tenderska dokumentacija za valorizaciju kompleksa zemljišta u Ulcinju, koje gravitira Šaskom jezeru.

“U saradnji sa kompanijom Plantaže, kroz model dugoročnog zakupa, valorizovaće se dugogodišnje nekorišćeno zemljište te kompanije na području Podgorice, Bara, Danilovgrada, Bijelog Polja, Berana i Andrijevice, ukupne površine veće od 5.000 hektara”, rekli su u Ministarstvu.

Kako ističu, rastuće interesovanje za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, jedan je od pokazatelja da je poljoprivreda u Crnoj Gori prepoznata kao šansa za unosan biznis i oblast u koju se sve više investira.

“Stoga, pozivamo i ohrabrujemo zainteresovane investitore i poljoprivredne proizvođače, da nam se pridruže u toj inicijativi i da aktivno doprinesemo daljoj valorizaciji neiskorišćenih zemljišnih resursa, ne samo u državnom vlasništvu, nego i privatnih posjeda, a sve u cilju razvoja poljoprivrede i ukupne ekonomije”, poručili su u Ministarstvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *