Jugopetrol zabilježio rast prodaje u trećem kvartalu

Dodajte komentar

Ukupna prodaja goriva kompanije Jugopetrol zaključno sa III kvartalom 2018. godine bilježi rast od 2% u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz kompanije. Eko dizel je i dalje glavni proizvod sa 64% od ukupne prodaje.

Pored promjene ukupne prodaje, došlo je i do promjene raspodjele po segmentima, što se
može vidjeti u grafikonima ispod:

U maloprodaji je prodato 2% manje u odnosu na isti period prošle godine. Na pad u maloprodaji su uticale tekuće planirane rekonstrukcije na maloprodajnoj mreži, zbog kojih je nekoliko benzinskih stanica bilo privremeno zatvoreno.

Pomenuta smanjenja prodaje izazvana rekonstrukcijama benzinskih stanica su očekivana. Kompanija je odlučna da uspješno završi započeti projekat unapređenja svoje maloprodajne mreže stanica, koji će značajno poboljšati njen izgled i postaviti temelj budućeg rasta u maloprodaji.

Međunarodna prodaja je nastavila rast iz prethodne godine (+7%), podstaknuta porastom broja letova u Crnoj Gori i odlukama pojedinih kupaca da povećaju snabdijevanje gorivom u Crnoj Gori u odnosu na druge destinacije. Prodaja brodovima i jahtama je bila manja u odnosu na isti period prošle godine. Ovaj segment je karakterističan po sezonskom karakteru, gdje su prodaje van ljetnje sezone značajno manje i teže za predvidjeti. Jugopetrol nastavlja rast u međunarodnom segmentu i dobro je pozicioniran da iskoristi razvoj turizma u zemlji i povećani broj letova u budućnosti.

Prodaja komercijalnim i industrijskim potrošačima (C&I) porasla je za oko 5% u odnosu na isti period prošle godine. Jugopetrol AD je prvi izbor kad je u pitanju gorivo za komercijalne i industrijske potrošače, sa dosljednošću i pouzdanošću koja karakteriše najveću naftnu kompaniju na crnogorskom tržištu. Poznajući potrebe potrošača tokom dugog niza godina,

“Jugopetrol je u stanju da garantuje količinu i kvalitet isporučenih proizvoda, brzinu isporuke i
vrhunske tehničke karakteristike ponuđenih rješenja. Prodaja privatnim benzinskim stanicama se povećala za 3% u odnosu na isti period prošle godine, što je uglavnom posljedica tržišne potražnje”, navodi se u izvještaju kompanije.

Pokazatelji profitabilnosti su se smanjili u odnosu na isti period u prethodnoj godini, uprkos tome što su prodate količine goriva porasle za 2%. Nema promjena bruto rezultata u odnosu na prošlu godinu. Troškovi poslovanja su smanjeni za 2% u odnosu na prošlu godinu.

“Pokazatelji likvidnosti su konstantno na visokom nivou, sa pokazateljom tekuće likvidnosti većim od 4. Visoke vrijednosti pokazatelja likvidnosti znače da je kompanija u kontinuitetu mogla da ispuni svoje kratkoročne obaveze bez ikakvih problema”, navode iz Jugopetrola.

Izvještaje možete pogledati na web sajtu kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *