Apple predstavio nove modele iPada Pro, MacBook Air i novi Mac mini (foto, video)

Dodajte komentar

Apple je napokon osvježio popularne uređaje koji sada dolaze s još jačim hardverom, a u prodaji će se pojaviti sljedeće nedjelje.

Mjesecima prije jučerašnje konferencije na kojoj je Apple predstavio nove uređaje čitali smo glasine oko planova ove kompanije te se većina tih glasina pokazala istinitim, no ono čemu su se mnogi nadali – jeftinijem prenosnom računaru, ostalo je samo na glasinama te se u Appleu nisu odlučili na snižavanje cijene MacBooka Air.

Novi Air

Novi MacBook Air, koji će u osnovnoj verziji koštati 1199 dolara, ima 13,3 inčni ekran kao i prethodnik, ali ovog puta riječ je o oštrijem retina ekranu sa smanjenim uglovima tako da su dimenzije manje, laptop je tanji i lakši s kućištem iu potpunosti napravljenim od recikliranog aluminijuma, a treba pomenuti i Touch ID za otključavanje dodirom prsta. Naravno, napokon je osvježen i hardver najpopularnijeg Appleovog računara te Air sada dolazi s osmom generacijom Intelovih Core i5 procesora – ima do 16GB RAM-a, do 1,5TB SSD-a, dva Thunderbolt 3 priključka, 20 posto veći trackpad i 25 posto glasnije zvučnike.

Osnovni model čija će cijena, dakle, iznositi 1199 dolara uključuje 1,6GHz Core i5 procesor, 8 GB RAM-a i 128 GB SSD-a.

Nakon 4 godine nova generacija Mac minija

https://youtu.be/hVEaL9izgjs

Napokon je predstavljena i nova generacija Mac minija – iako spolja izgleda isto kao model predstavljen prije četiri godine (uz novu space gray boju), ispod haube Apple je ugradio svu tehnologiju koju možemo očekivati od računara u 2018. godini. Kao i novi Air, mini pokreće 8. generacija Intelovih Core procesora – osnovi model dolazi s Core i3 procesorom, ima 8 GB RAM-a i 128 GB memorije i koštaće 799 dolara, dok će oni koji žele pojačati ovaj računar moći da odaberu opciju s Core i7 procesorom, 64 GB RAM-a i čak 2 TB SSD-a.

Sa zadnje strane kućišta koje je takođe u potpunosti napravljeno od recikliranog aluminija nalaze se četiri USB-C Thunderbolt 3 priključka, dva USB-A priključka, Ethernet i HDMI izlaz.

Najjači Appleovi tableti

Dva nova modela iPada Pro najjači su Appleovi tableti do sada na kojima je Apple primijenio neke opcije s X modela iPhonea – tanki uglovi oko ekrana i nema Home tipke pa se za otključavanje uređaja koristi Face ID, a srećom nema niti notcha, već su kamere i senzori smješteni u gornji ugao iznad ekrana (riječ je o Liquid Retina ekranu kao i na iPhoneu XR).

Dijagonale ekrana novih modela iPada Pro veće su u odnosu na prethodnike pri čemu je model s 11 inčnim ekranom sličnih dimenzija kao i 10,5 inčni model, dok je 12,9 inčni model dimenzijama manji od 12,5 inčnog iPada Pro.

Tableti su i tanji i, naravno, snažniji te ih, kada je u pitanju grafika, upoređuju s Microsoftovom konzolom Xbox One S. Pokreće ih Appleov A12X Bionic čip koji je predstavljen u novim modelima iPhonea i garantuje veliku brzinu, pri čemu bi baterija trebala izdržati oko 10 sati, kao i u prethodnim modelima. Treba spomenuti i USB-C te mogućnost punjenja baterija iPhonea i drugih uređaja tako da novi modeli iPada zamijeniti i spoljne baterije, no mnogima se neće svidjeti što nema 3,5 mm izlaza za slušalice.

Što se cijene tiče, osnovni model 11 inčnog uređaja koštat će 799 dolara, dok će za 12,9 inčni iPad Pro biti potrebno platiti 999 dolara.

Svi juče predstavljeni uređaji u prodaji će se pojaviti 7. novembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *