Udruženje banaka Crne Gore – Štedimo za budućnost

1 komentar

Udruženje banaka Crne Gore u susret sedmici štednje, upriličilo je 30.10.2018.god. edukativnu posjetu osnovnoj školi Oktoih i Ekonomskoj školi Mirko Vešović u Podgorici, gdje su pored uvoda u važnost štednje podijeljeni rokovnici, štedne kasice, majce sa maksimom štedimo za budućnost… koje su donirale banke u promociji sedmice štednje.

Svjetski dan štednje je ustanovljen 31. oktobra 1924. godine u Milanu, na prvom Međunarodnom kongresu štedionica, a na inicijativu italijanskog profesora Filipo Ravizza koji je u periodu poslije prvog svjetskog rata i poslijedične krize, želio da istakne vrijednost štednje kako za pojedinca tako i za sveukupni ekonomski napredak. Profesor je  htio da naglasi i važnost borbe protiv rasipništva, a posebno koliko je važna finansijska edukacija najmlađih i mladih kao budućnosti svake države. Pismenost u oblasti ličnih finansija je jedna od sposobnosti koje su itekako važne i zasigurno će igrati veliku ulogu u ostatku života svih nas.

U Kanadi, kao jednoj od razvijenijih zemalja, a time i reper dobre prakse, već u petom razredu osnovne škole djeca prave novčane obračune i razvijaju finansijske planove, što uključuje i planiranje prihoda i rashoda kako bi se ostvario određeni cilj. Rezultat za neophodnost aktivnijeg pristupa ovoj problematici, dala nam je Studija OECD Programa za međunarodnu evaluaciju studenata (PISA testiranja) iz oblasti finansijske pismenosti, koji je rađen u 15 zemalja, gdje ukazuje da svaki četvrti student nije u stanju da na adekvatan način donosi jednostavne odluke vezane za svakodnevnu potrošnju, dok tek svaki deseti razumije kompleksnije probleme, poput poreza i kamatnih stopa. Na finansijskoj edukaciji treba insistirati upravo u manje razvijenim zemljama. U izvještaju Standard and Poors agencije o finansijskoj pismenosti država svijeta, Crna Gora je najbolja u region sa 48% odrasle populacije koji su ispunili kriterijume prema kojima se mogu smatrati finansijski pismenim, međutim cilj trebaju da budu rezultati u razvijenim zemljama Evrope“, saopštili su iz Udruženja banaka.

U Crnoj Gori je 2003. godine na štednim računima građana bilo oko 42,2 miliona evra, a na kraju septembra 2018.god. iznosi 1.308.695.000 eura. Ukupno depozita na računima banaka krajem septembra 2018.god. je 3.459.267.000 eura dok je recimo septembra 2006.god. bilo svega 809.373.000 eura. Stabilan rast štednje u Crnoj Gori govori o povjerenju u bankarski sistem i potrebi da se odvaja za “crne dane”, uprkos nikad dovoljnim primanjima i kupovnoj moći koja nikad nije na željenom nivou.

Skoro cijeli vijek, svake godine prva sedmica novembra je dan pojačane društvene odgovornosti banaka. Banke širom svijeta, na ovaj dan nagrađuju svoje najvjernije štediše i podsjećaju koliko je finansijska sigurnost bitna, važnost finansijske sigurnosti u vidu ušteđevine i koliko je važno štedeti za postavljene ciljeve.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Da li je finansijski inteligentno stedjet novac u ovim uslovima? Novac se stampa gotovo nekontrolisano, trgovinski ratovi bjesne, vrijednost zlata raste… ja bih radije stedio u zlatu ili nekretninama, nego u novcu ko sto sugerisu bankari…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *